Spejdernes lejr - følg de 32.000 spejdere på tv

Lørdag drog over 200 spejdere afsted fra Vejen mod Sjælland, hvor Nordens største spejderlejr finder sted. De kan se frem til ni dage fuld af fællesskab, men også ni dage uden far og mor.

Der blev krammet og kysset farvel, da spejderbørn fra hele Vejen Kommune lørdag morgen hoppede på busserne mod Hedeland naturpark på Sjælland.

De skal på Spejdernes Lejr - Nordens største af sin slags med 32.000 deltagere og ni dage med fart på aktiviteter og fællesskab. 

- Det er fedt. Jeg glæder mig, lød det fra Victoria Johanne Damgaard Kley fra Nørbølling kort før afgang klokken 8.30 fra markedspladsen i Brørup.

Hjemve efter corona

Det er tredje gang, at Spejdernes Lejr finder sted. Lejren bliver afholdt hvert femte år, og sidste gang var i Sønderborg i 2017. 

I løbet af ni dage omdanner spejdere fra hele verden en bar mark til en by lidt mindre end Fredericia med torv, toiletter og butikker, og interesserede kan følge med hver dag klokken 17.20 på TV SYD plus fra den 24. juli.

Men selv om der venter ni glade dage med fuld fart på programmet, så er det også ni dage, hvor mange skal undvære deres forældre i så lang tid for første gang. 

- På en måde er det lidt hårdt, men jeg glæder mig da også, for det bliver også spændende, siger Victoria Johanne Damgaard Kley, og hun er højst sandsynligt ikke den eneste, der kommer til at savne sine forældre bare en smule.

- Efter corona har vi faktisk oplevet flere med hjemve. Mange har jo ikke oplevet at overnatte hos deres bedsteforældre, og de er heller ikke blevet passet af andre, fordi forældrene har været hjemme, så det kan godt være en stor ting at være afsted i ni dage, fortæller Dorthe Friehling, der er spejderleder  i Agerskov og ansvarlig for hele delegationen fra Tønder Kommune og Sydslesvig. 

Halv lejr for de yngre

Spejderlejren tæller primært børn mellem 10 og 17 år, men også de mindste får lov til at få et indblik i, hvad sammenholdet kan på en lejr af den størrelse. 

Og for at de ikke skal være for længe væk hjemmefra, er der arrangeret en lejr på halvdelen af tiden for de lidt yngre spejdere og to dages ophold for de yngste spejdere på seks-syv år, som må tage deres forældre med.

- Der er langt til Sjælland, og de små kan ikke lige blive hentet, som da det var i Sønderborg, så derfor har vi valgt at gøre det på den her måde, siger Dorthe Friehling.

Victoria Johanne Damgaard Kley fra Nørbølling glæder sig til at komme på spejderlejr, men indrømmer også, at det måske bliver lidt hård at undvære sine forældre.
Victoria Johanne Damgaard Kley fra Nørbølling glæder sig til at komme på spejderlejr, men indrømmer også, at det måske bliver lidt hård at undvære sine forældre.
Foto: Claes Adel, TV SYD

Nu venter der dog ni dage med alt fra orienteringsløb, bål, bueskydning og byggerier til koncerter, dans, forhindringsløb og nye venskaber, og det kan jo være, det kan tage fokus væk fra afsavnet til dem derhjemme. 

Du kan læse mere om spejderlejren her. Det er også muligt at besøge lejren som gæst.