TV der bevæger dig

Sproget renses for ukrudt

Listen over skældsord bliver længere. Nu er der nogen, der går den modsatte vej. De vil forsøge at afskaffe skældsord.

05:15

Her bliver der tænkt over ord, der skal skrives - pæne ord, naturligvis.

1 af 2

Det er ikke længer nok at sige "dumme svin", hvis man vil udtrykke sin ringeagt over for en person. Yngre danskere bruger fremmedord på fire bogstaver - især indført fra engelsk. Meget få danske børn kan kommunikere på engelsk, men de kender mange engelske ord med negativ betydning, og de kan høres hver dag i skolen.

En spand lort

Skolelærere tilhører den gruppe danskere, som hver dag risikerer at få en spand lort i hovedet, når uvorne unger deler ud af diverse skældsord.

Men nu skal der luges ud i sprogets grimme ukrudt. I en SFO i Askov tager de fat i de mindste klasser. Børnene skal lære at se forskel på pæne sætninger og skældsord.

- Vi laver forskellige aktiviteter med børnene. I vores to afdelinger laver vi forskellige ting, fortæller Beata Fabricius fra Skov-Malt SFO. Børnene i 0 - 1. klasserne udsmykker paptræer med blade, hvorpå børne-grupperne skriver gode ord. 2-3. klasserne maler plakater om venskabets betydning, og børnene hænger værdi-ord op, som børnene har valgt i forvejen. De større børn laver interviews med de andre om, hvordan man kan dyrke sit venskab.

Tal-pænt projektet i ASkov varer i første omgang to uger.