Tidligere PET-chef: Sjælden trussel mod borgmester

Borgmesteren i Vejen Kommune har været udsat for trusler, der betyder, at han nu får PET-beskyttelse. Det er et sjældent tilfælde for en borgmester, vurderer tidligere operativ chef i PET.

Den 67-årige Venstre-borgmester har modtaget mails med trusler, som har betydet, at Politiets Efterretningstjeneste har udstyret Egon Fræhr med en overfaldsalarm, og politiet og PET foretager patruljeringer omkring hans private hjem.

Det bekræfter Egon Fræhr over for JydskeVestkysten og TV SYD torsdag. Om der er tale om deciderede dødstrusler, vil politikeren dog ikke bekræfte.

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen, som i en årrække var operativ chef for rejseholdet ved Politiets Efterretningstjeneste (PET), er der tale om en sag af særlig karakter.

- Antallet af politikere med livvagter steg efter angrebet på World Trade Center. Men det er sjældent, at borgmestre får trusler og PET-beskyttelse. Faktisk kan jeg ikke huske andre eksempler, siger han til TV SYD.

Han bliver bakket op af anden tidligere chef hos PET, Frank Jensen. 

Det er ikke ualmindeligt, at politikere i dag bliver truet og chikaneret på forskellige måder. Så man vurderer, om den trussel, der er mod en bestemt person, har sådan en karakter, at man ikke kan udelukke, at den er reel: At der er en virkelig fare for borgmesteren, siger Frank Jensen til TV SYD torsdag aften. 

Truslens karakter er ukendt

TV SYD har ikke fået bekræftet det konkrete indhold af de modtagne trusler. Og netop truslernes karakter har indflydelse på, hvordan PET håndterer sagen, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen.

- PET kan gøre flere ting, alt efter hvor konkret en trussel er. Så kan man enten sætte livvagter til at passe på personen. Eller man kan nøjes med at give en sikkerhedsbriefing, hvor man fysisk sikrer bopælen med overvågning med videre, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Afhængigt af, hvor truslen kommer fra, så er der nogle mennesker, der ikke kan styre deres temperament her og nu. Indimellem er der nogle personer, hvor man på baggrund af f.eks. deres fortid, godt kan tænke, at truslen er reel. Derfor kan man ikke bare negligere en trussel, hvis den har en bestemt karakter. Og der er ingen tvivl om, at borgmesteren og politiet har følt, at den her trussel kan man ikke negligere, siger Frank Jensen.  

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chef i Rigspolitiet og PET. 
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chef i Rigspolitiet og PET. 
Foto: Scanpix

Det er ikke første gang, at der bliver fremsat trusler mod lokalpolitikere i Syd- og Sønderjylland. I nogle tilfælde har det også udmøntet sig i attentater.

Mellem 1995 og 1998 blev flere amtspolitikere fra Syd- og Sønderjylland udsat for brandattentater. Et af ofrene tilbage i oktober 1998 var amtsborgmester Laurits Tørnæs, der måtte evakueres af politi og brandfolk.

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen sker dette dog i et fåtal af sådanne sager.

- Heldigvis er det yderst sjældent, at der bliver gjort alvor af eksempelvis dødstrusler i Danmark. Det skal vi nok tilbage til 1930'erne for at se eksempler på, siger Hans Jørgen Bonnichsen.