Tre efterskoleelever gjorde den store forskel

På Ladelund Efterskole har eleverne Simon, Ib og Jesper løst en særlig opgave for en landmand. Virksomhedsbesøg skal nemlig få de unge til at interessere sig for erhvervsuddannelserne - og det er lykkedes.

Simon Mikkelsen, Jesper Ravn og Ib Muurmann går i 10. klasse på Ladelund Efterskole ved Vejen. De er med i projektet "Fra efterskole til erhvervsskole", og har derfor været på besøg hos en økologisk landmand med et problem:

quote

Jeg er blevet helt sikker på, at det i hvert fald ikke er gymnasiet, men istedet en erhvervsuddannelse jeg skal i gang med.

Simon Mikkelsen, 10. klasse, Ladelund Efterskole

- Han brugte meget tid på at gå og holde græsset væk under el-tråden. For når græsset vokser op til tråden, går strømmen i jorden, og så er der ingen strøm og så stikker køerne af, fortæller, Jesper Ravn.

Deres besøg endte med, de opfandt en ny slags hegnspæl, der kan løse landmandens problem.

- Det er en rigtig god opgave. Jeg tror, det helt sikkert kan bruges til at nogen vælger en erhvervsuddannelse frem for gymnasiet, siger de unges lærer Jacob Ørnsbjerg.

For Simon Mikkelsen har det den opgave haft betydning for hans uddannelsesvalg: 

Simon Mikkelsen, Jesper Ravn og Ib Muurmann går i 10. klasse på Ladelund Efterskole ved Vejen. De har lavet en ny hegnspæl for en landmand.
Simon Mikkelsen, Jesper Ravn og Ib Muurmann går i 10. klasse på Ladelund Efterskole ved Vejen. De har lavet en ny hegnspæl for en landmand.
Foto: Per Lund

- Jeg er blevet helt sikker på, at det i hvert fald ikke er gymnasiet, men istedet en erhvervsuddannelse jeg skal i gang med.

Politikernes mål er, at 25 procent af alle, der går ud af 9. og 10. klasse i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse. Lige nu er det kun 19 procent, der gør det.

- Projeket har gjort en forskel

I projektet skal eleverne selv tager kontakt til en virksomhed, og selv finder et problem, de skal løse. En opgave, der har sat sig varige spor hos de tre elever:

- Det gør bare en så glad, at man tænker, det har jeg klaret meget godt, og så var det ikke engang så svært, siger Ib Muurmann.

quote

Det gør bare en så glad, at man tænker, det har jeg klaret meget godt, og så var det ikke engang så svært, siger Ib Muurmann.

Ib Muurmann, 10. klasse, Ladelund Efterskole

Oplevelsen har fået Ib Muurmann til at overveje en anden erhvervsuddannelse end den, han troede han skulle have:

- Jeg startede med tømrer, fordi jeg tænkte, det var noget jeg godt kunne. Men nu er jeg gået til elektrikeruddannelsen, fordi jeg er blevet mere selvsikker.

Og de tre elevers lærer er da heller ikke i tvivl om, hvorfor en opgave som denne gør en forskel:

- Det at det ikke bare en rundvisning, men der er en konkret opgave, der skal løses med en virksomhed, siger Jacob Ørnsbjerg.

Om det lykkes at få flere efterskoleelever over på erhvervsuddannelser skal vise sig de næste to år, mens projekt "Fra efterskole til erhvervsskole kører.