Viceborgmester vil drøfte sag om 9-årigs jagtrejse med forvaltning

Torsdag var et forældrepar kaldt til samtale ved Vejen Kommune, efter at den havde modtaget en anonym underretning fra en borger, der var bekymret for forældrenes 9-årige søn, der havde skudt en impala på deres rejse til Sydafrika.

- Jeg vil gerne have forvaltningen til at reflektere over, hvordan de henvender sig til vores borgere, og så vil jeg gerne hav dem til at overveje, om de kan være en lille smule mere fleksible i tilgangen, ud fra hvor graverende henvendelsen er. For eksempel om det kunne have været nok med en telefonopringning eller en besked i e-boks.

Sådan lyder det fra 2. viceborgmester i Vejen Kommune, Morten Thorøe (Venstre), efter at forældrene til en nu 10-årig dreng har været noget rystede over at blive anonymt anmeldt og indkaldt til møde med kommunen, efter at deres dreng skød en impala på en rejse til Sydafrika. 

Den anonyme underretning til kommunen kom efter, at drengens far, Jacob Strunge, havde lagt et billede på Facebook af sin søn og det trofæ, han havde med hjem fra Sydafrika. 

Pernille og Jacob Strunges søn med sit impala-trofæ.
Pernille og Jacob Strunges søn med sit impala-trofæ.
Foto: Privatfoto

Ordlyden i underretningen til kommunen gik på, at den på det daværende tidspunkt ni-årige dreng ikke er gammel nok til at skyde et dyr.

- Aldersgrænsen i Danmark er fastsat til 16 år for jagttegn af en årsag, og en syv år yngre dreng er på ingen måde kognitivt og mentalt udviklet til at forholde sig rationelt til at dræbe, stod der blandt andet i underretningen. 

Ifølge loven skal kommunen reagere indenfor 24 timer på en sådan underretning, hvis den hører under servicelovens paragraf 153, 153a eller 154.

Familien forklarer, at naturoplevelser som disse er en del af DNA'et i familien, og de kritiserer både underretningen, men også, at kommunen torsdag havde familien til en samtale om sønnen og episoden, som de mener er baseret på et tyndt grundlag. 

Mødet ende også med, at kommunen ikke ville gå videre med sagen. Men nu skal man kigge på håndteringen af sagen, lyder det fra viceborgmesteren i Vejen Kommune.

Vil måske løfte sagen nationalt

Jacob Strunge og familien ville gerne have været sagen foruden, men ærgrer sig nu særligt over, at underretningen står i kommunens journaliseringssystem i fem år. En situation, der kan betyde flere samtaler med kommunen og eventuel inddragelse af drengens skole, hvis der skulle komme flere indberetninger.

- Vi skal selvfølgelig følge den lov, og der er god grund til, at man har strammet op ad flere omgange efter de her skrækkelige sager om børnemishandling. Men når man så ved, at vi modtager over 100.000 indberetninger om året, så er der grund til at reflektere over, om vi skal behandle dem ens, siger Morten Thorøe (V).

I den kommende uge vil 2. viceborgmesteren mødes med familien, hvor han vil tale med dem om sagen, men også drøfte at løfte sagen landspolitisk, da det er her, man kan påvirke lovgivningen. 

Han understreger, at man som kommune skal overholde lovgivningen, men at man for eksempel kunne kigge på at forkorte journaliseringspligten i sager som denne, hvor 'underretningen er åbenlyst grundløs'.

- Jeg vil da være rystet i min grundvold, hvis der var nogen, der indberettede mig til kommunen for ikke at passe ordentligt på mine børn. Man kan jo bruge det her til at chikanere nogen, man har et udestående med, så det er da ekstremt ubehageligt, siger han.