20-årige Jeppe redder sin far på badeværelsets gulv

23. marts sidste år reddede en ung mand fra Bredsten sin far fra et hjertestop. Nu er han indstillet til Hjerteforeningens pris, Årets Hjerteredder.

Den 23. marts begynder som alle andre dage for familien Rasmussen fra Bredsten. Mor Gitte står foran spejlet og smukkeserer sig, og far Bjarne sidder på den dertil indrettede. Sønnen Jeppe ligger og sover.

- Vi snakker lidt, men pludseligt svarer han ikke, og jeg tænker, hvad har han gang i. Så kigger jeg over mod ham, og han sidder med hovedet tilbage og er helt væk, fortæller Birgit Rasmussen i dag.

Hun får manden lagt ned på gulvet, så han ikke skal falde ned og slå sig, og kalder på sin søn.

- Jeg skriger nok lidt voldsomt på Jeppe, og da han kommer, beder jeg ham ringe 1-1-2. 

Så går mor og søn i gang med at give Bjarne hjertemassage under vejledning fra vagtcentralen.

- Jeg tænkte ikke så meget over det i situationen, men det er da specielt at give hjertemassage til en, der betyder noget for en, siger Jeppe i dag.

quote

Han var bare sej.

Gitte Rasmussen, mor til Jeppe

Kort efter dukker en hjerteløber op. Hun sender Jeppe Rasmussen ud efter en hjertestarter, som hun ved, er i nærheden, og afsted med ham. Han tager turen i underhylere og sin lille Peugeot i første gear hele vejen op til hallen, hvor hjertestarteren er.

Tilbage i hjemmet når hjerteløberen, der til alt held også er sygeplejerske, at give Bjarne to stød, inden ambulancen og lægebilen når frem, og det lykkes at få Bjarne tilbage til livet. 26 minutter har Bjarnes hjerte stået stille.

- Jeppe bevarede overblikket, selvom det var hans far, der havde fået hjertestop. Han var bare sej, fortæller hans mor, Gitte.

Trods den grimme oplevelse er Bjarne Rasmussen tillbage i livet og har ikke mén efter sit hjertestop. Han har fået konstateret en hjertesygdom og fået indopereret en icd, der sparker hans hjerte i gang igen, hvis det igen skulle finde på at sætte ud.

-  Jeg har været enormt heldig, at jeg var her, og at de var her, og at der kom en hjerteløber, konstaterer han.

Det er venner af familien, der har indstillet Jeppe Skov Rasmussen til prisen som årets hjerteredder.

- Det er dejligt at have sådan nogle venner i en tid, hvor vi måske ikke har haft overskud til at tænke på den slags, siger Bjarne.

Indstillet til pris

Hjerteforeningen har nu indstillet Jeppe Rasmussen til prisen som Årets Hjerteredder. Og her er det måske på sin plads at sige, at en hjerteredder ikke er det samme som en hjerteløber.

Hjerteløbere har tilmeldt sig hos Trygfonden Hjerteløber-app, mens enhver kan blive Hjerteredder, så længe de gør en indsats for et menneske med hjertestop. For som man siger, så kan man ikke gøre noget forkert. Kun ikke at gøre noget er fatalt.


På hjerteforeningens hjemmeside, Hjerteforeningen.dk/hjerteredder, kan man stemme på Årets Hjerteredder fra den 21. februar til den 9. marts, og vinderen bliver fundet ved et show den 12. marts. Det kan ses på TV2 Charlie og TV Play.

Familien Rasmussen om bordet
quote

I Hjerteforeningen ønsker vi at hylde hverdagens helte, der træder til, når uheldet er ude.

Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen

Hverdagens helte

- I Hjerteforeningen ønsker vi at hylde hverdagens helte, der træder til, når uheldet er ude. Hvert år falder 4.700 danskere om med hjertestop uden for hospitalerne, og her spiller brugen af førstehjælp og hjertestartere en afgørende rolle for, om folk overlever, siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

Også fra TV SYDs område er indstillet to cykelkammerater fra Varde, der holdt liv i en tredje kammerat, der fik hjertestop under en træningstur.

Tal om hjerteslag

Omkring 13 danskere rammes af hjerteslag hver dag året rundt.

Hvis ingen træder til, inden ambulancen kommer, overlever 1 ud af 19.

Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen kommer, overlever 1 ud af 7.

Hvis ofret bliver genoplivet med en hjertestarter, inden ambulancen kommer overlever næsten 1 ud af 3.

Kilde: Hjerteforeningen