27-årige Jesper hædres for at redde liv: - Det vigtigste for mig er at hjælpe andre

Jesper Kvist har fået hæder og dusør af Sydøstjyllands Politi for heltegerning ved jernbaneskinnerne i Vejle i august.

På en ellers lys og lun sommeraften i august har en kvindelig patient fra Psykiatrisk Afdeling i Vejle bevæget sig helt ud på kanten af perronen ved Vejle Sygehus. Helt tæt på skinnerne. Jesper Kvist har sat i spurt fra sit kontor for at hjælpe kvinden. En situation han har prøvet før. Med empati og en god dialog lykkes det ham at få hende væk fra skinnerne.

- Det falder mig helt naturligt at træde til, og da hun efter dialogen lægger op til et kram, ser jeg mit snit til at lave en civil anholdelse, så hun ikke er til fare for sig selv eller for mig, siger Jesper Kvist, der er social- og sundhedsassistent på Psykiatrisk Afdeling i Vejle.

 
 
Foto: Screendump / Facebook.

Den civile anholdelse udløste tirsdag en dusør hos Sydøstjyllands Politi for et ekstraordinært mod og initiativ.

- Det betyder faktisk rigtig meget for mig personligt, men også for mit fag. Vi står dagligt i situationer, hvor vi skal agere hurtigt og handlekraftigt, så det er rigtig rart at få den anerkendelse, siger Jesper Kvist.

En del af identiteten

Det har altid ligget i kortene, at Jesper Kvist skulle hjælpe andre mennesker, der har brug for det.

- Jeg har haft en traumatiserende barndom, der har gjort mig til den, jeg er. Det falder mig meget naturligt at hjælpe andre, og jeg synes, det er noget af det fedeste i verden at kunne hjælpe andre i krise og nød, siger Jesper Kvist.

Og at hjælpe andre i nød fik han mulighed for den aften, da patienten havde nærmet sig skinnerne. En kollega til Jesper Kvist meldte over et telefonopkald, at en patient netop var stukket af i løb fra deres gåtur. Det fik ham til at reagere hurtigt og helt intuitivt.

- Der var ikke mange tanker i øjeblikket. Jeg handlede intuitivt efter, hvad jeg ved, jeg kan, siger han.

Noget af det, han kunne den dag, var at bruge sit empatiske sind og kommunikative evner, der fik kvinden til at træde tilbage.

quote

Jeg sætter mit liv på spil hver gang, men jeg gør det med glæde igen, for det er folk, der har brug for hjælp.

Jesper Kvist, social- og sundhedsassistent, Vejle.

Stolthed i jobbet

Jesper Kvist betegner sig selv som social- og sundhedsassistent med et stort 'stolt' foran. For ham er jobbet meget mere end at hjælpe andre mennesker med deres hygiejne.

- Jeg elsker at hjælpe folk, og at være social- og sundhedsassistent er så meget mere end at hjælpe andre med hygiejnen. Det mest værdifulde for mig er ikke min løn, det er at få en tak fra de patienter, der har haft brug for min hjælp og som går herfra og udtrykker, at de ikke kunne have klaret det uden min og vores hjælp. Det er guld værd, siger Jesper Kvist.

Det er ikke første gang, han er sprunget ind i en situation, hvor en patient har været i fare for sig selv. Men det er heller ikke den sidste.

- Jeg sætter mit liv på spil hver gang, men jeg gør det med glæde igen, for det er folk, der har brug for hjælp, og det vigtigste for mig er at hjælpe andre, siger Jesper Kvist.

Jesper Kvist modtog tirsdag en dusør fra Sydøstjyllands Politi for sin indsats.
Jesper Kvist modtog tirsdag en dusør fra Sydøstjyllands Politi for sin indsats.
Foto: Sydøstjyllands Politi

Gjort af et særligt stof

Ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Vejle, Mikkel Rasmussen, værdsætter også politiets hæder til Jesper Kvist.

- Jeg er stolt som leder. Det kræver noget specielt at stå i, og det siger meget om, at det er mennesker af et særligt stof, der kan agere på den medmenneskelige måde og redde liv, siger Mikkel Rasmussen.

Han mærker også til meget af den lyst, som driver Jesper Kvist og de andre på afdelingen.

- Virkeligheden ude på gulvet er, at de har en brændende passion for at hjælpe andre, men det kræver meget af den enkelte med de komplekse ting, vi har fat i. Her snakker vi liv og død, siger Mikkel Rasmussen.

Både det særlige stof og passionen har Jesper Kvist, som drømmer om at komme helt ud i front som ambulanceredder eller paramediciner, hvor han kan være med til at redde endnu flere menneskers liv.