28 SOSUer får fire-årig uddannelse - med fuld løn
28 social- og sundhedsassistenter ansat i psykiatrien begynder i dag tirsdag på en sygeplejerskeuddannelse, som varer 4 1/2 år - en kombination mellem studie og arbejde. Regionen betaler, for der er mangel på sygeplejersker
Mette Hauritz Holt gør det. Og glæder sig. Heidi Søndergaard gør det også. Og synes, at det er fantastisk.
Begge arbejder de som SOSU-assistenter i psykiatrien, men om fire et halvt år kan de skifte titlen ud med sygeplejerske.
I dag begynder deres uddannelse. På UCL i Vejle.
- Jeg elsker udfordringer, så jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang, siger Heidi Søndergaard.
Nerver
Både hun og Mette Hauritz Holt har lidt sommerfugle i maven og spændte på, hvad der kommer på skolebordet.
- Jeg synes selv, jeg har et godt hoved, men jeg kender da folk, som er dumpet til nogle af de eksaminer, vi skal til, så det giver da lidt nerver, siger Mette Hauritz Holt.
Hun er ansat som SOSU-assistent i voksenpsykiatrien på Aabenraa Sygehus. 36 år og SOSU i 13 år.
Heidi Søndergaard, 35 år, arbejder også i voksenpsykiatrien, men på Psykiatrisk afdeling i Esbjerg (tidligere kendt som Spangsbjerg).
Fuld løn
Begge er de noget benovede over, at de kan få uddannelsen på fuld løn.
- Jeg havde overvejet det. Med en SOSU-assistentuddannelse kan man gøre det på to år, men det er selvfølgelig sin sag at leve på en SU-løn, når man har hus og bil og så videre, så det her en en gylden mulighed, siger Heidi Søndergaard.
- Jeg har altid gerne villet det, men det økonomiske har bremset mig. Jeg har hus og mand og to børn og kan ikke se mig ud af et liv baseret på en SU-indkomst. Så jeg sagde ja til uddannelse lige med det samme, da jeg hørte, at det var med fuld løn, siger Mette Hauritz Holt.
Lille forskel
De siger begge, at der i det daglige ikke er den store forskel på det de lavet som SOSU-assistenter, og det sygeplejerskerne laver i psykiatrien.
- Forskellen er nok meget større på de somatiske sygehuse, siger Heidi Søndergaard.
Men de glæder sig alligevel begge til at blive opgraderet i deres viden.
- Jeg glæder mig til at kunne blive bedre til at vide mere om patienter, der kommer til os fra det somatiske sygehus og patienter med komplekse forløb, siger Mette Hauritz Holt.
- Nu har jeg set nogle PowerPoints, og må indrømme, at det er længe siden, jeg lærte noget om kredsløbssystemet og om insulin, men det skal nu nok gå, griner Heidi Søndergaard.
Åbne arme
De fortsætter med at have en fast tilknytning til deres nuværende arbejdsplads under uddannelsen. De kommer nemlig til at arbejde to dage om ugen på deres afdeling.
Uddannelsen, der er specielt tilrettelagt til social- og sundhedsassistenter, foregår på UCL i Vejle.
- Vi er meget glade for dette samarbejde med UCL. Det vil ikke blot hjælpe vores dedikerede social- og sundhedsassistenter med at udvide deres kompetencer, men det vil også give dem mulighed for at avancere i deres karriere inden for psykiatrien, forklarer sygeplejefaglig direktør, Anne Mette Vind.
Efter uddannelsen står deres arbejdsplads ledig. Ja, ikke bare det. De vil faktisk blive modtaget med åbne arme og sikkert også en stor krammer. For meningen er netop, at de skal vende tilbage til deres job i psykiatrien. Nu med mere viden. Nu som sygeplejersker. For dem er der mangel på i psykiatrien.