40-årig sydjyde er ny formand for Landbrug & Fødevarer: Vil sætte visionerne for fremtidens landbrug

Søren Søndergaard er landmand ind til benet. Han vil som nyvalgt formand for Landbrug & Fødevarer kæmpe for at sætte visioner for fremtidens landbrug - før andre gør det.

Den nye formand for Landbrug & Fødevarer er en mand, der ikke er bange for at sætte ambitiøse mål.

- Først laver man visionerne - så finder man de praktiske løsninger bagefter, sagde 40-årige Søren Søndergaard til Landsbrugsavisen, da han i september meldte sig som kandidat til formandsposten i landbrugserhvervets interesseorganisation.

quote

Jeg har et stort og bredt netværk i hele landbrugserhvervet. Og det får jeg også brug for, når jeg skal kommunikere landbrugets visioner.

Søren Søndergaard, nyvalgt formand for Landbrug & Fødevarer

Ingen andre har siden meldt sig på banen. Så i dag overtager den unge landmand formandsposten fra 65-årige Martin Merrild, der selv har valgt at forlade jobbet efter otte år. 

Det har de delegerede netop besluttet på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde denne eftermiddag. Og den nyvalgte formand er helt klar til opgaven.

Landsmandsblod i årerne

- Jeg er født og opvokset med landbrug. Familien og slægten har altid været aktive landmænd. Når man brænder så meget for det og har været en del af dansk landbrugspolitik i 10 år, så føles det som et naturligt skridt at tage, siger Søren Søndergaard.

Blå bog

Han er selv femte generation på den familieejede slægtsgård Baldershave, der ligger 'lige på Jyllands højderyg mellem Vejle og Billund', som der står på Baldershaves hjemmeside. På gården er der 1.100 søer og 1.000 hektar landbrugsjord. Hertil græsmarker med kødkvæg som går i bakkerne bag slægtsgården. Her bor Søren Søndergard med sin landbrugsuddannede kone og parrets fire børn, der er mellem nul og otte år. Hans forældre er også en del af virksomheden.

- Det, tror jeg, er en af mine styrker. Jeg har en stærk base med en sej familie derhjemme. Vi interesserer os alle for landbrug og for, hvor dansk landbrug bevæger sig hen. Vi har besluttet os for, at vi er okay med, at jeg kommer til at være en del væk. Det bakker hele familien op om, siger Søren Søndergaard.

Kommunikation om visioner

Tilbage til visionerne som især gælder fremtidens landbrug. Her vil den sydjyske landmand sørge for, at Landbrug & Fødevarer bliver bedre til at kommunikere erhvervets fremtidsplaner.

- Der er allerede en revolution i gang, hvor vi skal til at tænke klima ind i vores beslutninger. Det kan vi lige så godt selv sætte visioner for, i stedet for at andre gør det. For eksempel med ideer til hvordan man lagrer kulstof i jorden. Eller planter træer på nogle af de arealer, som er mindre produktive, siger den nyvalgte formand. 

- Det er ikke kun op til landbruget at sikre et bedre klima. Det er en regning, vi som samfund skal dele. Men vi skal blive bedre til at kommunikere, hvilke muligheder landbruget kan byde ind med, siger Søren Søndergaard.

Bredt netværk

Derfor vil den nye formand også få brug for det brede netværk, han har opbygget gennem en række bestyrelsesposter i Landbrug & Fødevarer og som formand for SAGRO, der tilbyder rådgivning til landbruget.

- Jeg har et stort og bredt netværk i hele landbrugserhvervet. Og det får jeg også brug for, når jeg skal kommunikere landbrugets visioner til folk også udenfor landbruget, siger han.