TV der bevæger dig

Arkadespillene er tilbage: Spilfestival genoplivede de første computerspil

I Spinderihallerne i Vejle satte festivalen Retro Game Days strøm til gamle spilklassikere.

Grafikken er kantet, men der er noget at lære af de gamle spil ifølge museumsinspektør på Vejle Museerne Rasmus Skovgaard Jakobsen. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Pac-Man, Space Invaders og Donkey Kong var tilbage. Denne gang behøvede du bare ikke at have en mønt op af lommen for at sætte gang i de gamle arkadespil. Spilfestivalen Retro Game Days stillede tirsdag og onsdag en masse gamle spil op i Spinderihallerne i Vejle for at vise, hvordan spiluniverset så ud engang.

- Vi vil gerne vise, hvor meget godt der også er i computerspil. Der er både udvikling og kreativitet, og derfor har vi også en masse workshops, hvor man kan udforske spillenes historie og selv prøve at udvikle spil, siger Rasmus Skovgaard Jakobsen, museumsinspektør hos Vejle Museerne.

Det handlede nemlig ikke alt sammen om at spille, men også om hvordan spil bliver til. I forskellige workshops kunne deltagerne prøve at udvikle deres egen kontroller ud af en gulerod eller en kartoffel. Derudover var der mulighed for at møde flere spillere fra det danske landshold i retrospil.

De gamle spil kræver fantasi

Kjeld Andersen fra Billund var en af dem, der var taget forbi arrangementet. Sammen med sin søn gik han på opdagelse i de gamle spil - også for at vise sønnike, hvordan spillene så ud, da far var dreng.

Her skal man bruge sin fantasi samtidig med, at man spiller.

Keld Andersen, deltager til Retro Game Days.

- De spil, som jeg kunne lide dengang, er også de spil, som min søn gider at spille i mere end tre sekunder, når vi prøver de forskellige maskiner her i dag. Der må være noget universelt i, om et spil fungerer eller ej, siger Keld Andersen.

Grafikken på de gamle maskiner kan dog ikke måle sig med de spil, sønnen Frederik spiller derhjemme.

- Her skal man bruge sin fantasi samtidig med, at man spiller, siger Keld Andersen.

Udover alle de gamle spil og de forskellige workshops viste Kulturmuseet særudstillingen ’Datakraft’ frem, som kan opleves indtil februar næste år. Her kan man få historien om computerens indtog i både fritiden og arbejdstiden.

Mest sete på tvsyd.dk