Asylcentre savner flere frivillige: - Det er meget taknemlige mennesker

Nogle danskere har meldt sig som frivillige kontantpersoner til afghanske evakuerede på asylcentre, men de kan godt bruge flere, siger de.

Der er brug for flere frivillige til at tage imod de afghanske flygtninge, der er flygtet fra Afghanistan, som for nylig blev overtaget af Taliban.

Sådan lyder det fra de to frivillighedskoordinatorerne for Røde Kors' tre asylcentre i Hviding, Thyregod og Jelling.

- Vi fik et par frivillige, og dem er vi meget glade for, men vi vil gerne have flere, lyder det sammenfattende fra Niels Bøgeskov Frederiksen og Dennis Werner Larsen.

Selvom der var et pænt fremmøde ved en introaften for interesserede, potentielle frivillige, så er der stadig brug for flere. 

- Vi har fortsat brug for frivillige, som vil hjælpe de evakuerede med at forstå det land, der nu er komme til, at hjælpe dem med at agere i lokalsamfundet, og for eksempel vise hvordan man køber ind her hos os, siger Niels Bøgeskov Frederiksen, områdeleder i Asylsyd, som driver centret i Hviding.

Flygtningene vil gerne møde danskerne

Det betyder meget for flygtningene, når danskere træder til og hjælper, fortæller Dennis Werner Larsen, der er frivillighedskoordinator hos Dansk Røde Kors.

- Det kommer bag på mange frivillige danskere, hvor stort et ønske de nye beboere har om at sætte sig ind i danske forhold, at møde danskere og lære det danske at kende, siger Dennis Werner Larsen.

Omvendt berører flygtningenes ofte barske historier også de danskere, som flygtningene kommer i kontakt med.

- Ofte berører det danskere meget at høre, hvor psykisk hårdt det er at bo på et asylcenter. Det er nedbrydende, siger Dennis Werner Larsen, som koordinerer de frivilliges hjælp på centrene i Thyregod og Jelling.

quote

Det er meget taknemmelige mennesker, der giver meget tilbage, når vi har lært hinanden at kende. Vi bliver venner.

Ingelise Heide-Jørgensen, Thyregod

- Det er medmenneskelighed

En af de personer, der allerede har meldt sig som frivillig kontaktperson er pensioneret skolelærer Ingelise Heide-Jørgensen fra Thyregod.

- Jeg er et menneske, jeg kan ikke lade være, når der er nogen, der har behov for hjælp. Jeg kalder det medmenneskelighed, siger Ingelise Heide-Jørgensen.

187 af de afghanske evakuerede flygtninge bor nu på asylcentret i Hviding, 107 på centret i Thyregod og 54 på asylcentret i Jelling, og alle steder har de netop holdt informationsmøde for lokale, som vil stille sig til rådighed som kontaktpersoner.

quote

Jeg er et menneske, jeg kan ikke lade være, når der er nogen, der har behov for hjælp. Jeg kalder det medmenneskelighed

Ingelise Heide-Jørgensen, pensionerede skolelærer, Thyregod.

Den støtte, som Ingelise Heide-Jørgensen bidrager med, hjælper ikke kun flygtningene. Den går nemlig begge veje.

- Jeg oplever gang på gang, at det er meget taknemmelige mennesker, der giver meget tilbage, når vi har lært hinanden at kende. Vi bliver venner. Jeg lærer dem og deres kultur at kende, og jeg giver forhåbentligt også noget til dem. Det er en win-win situation, siger frivillige Ingelise Heide-Jørgensen.