TV der bevæger dig

Bliv lærer hjemme fra sofaen

I blandt andet Jelling er det muligt at tage læreruddannelsen via nettet. Det er en god mulighed for studerende, der ønsker stor fleksibilitet.

Mette Juhl er én af 25 lærerstuderende på University College Lillebælt, der tager 80 procent af uddannelsen på nettet. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

80 procent af lektionerne foregår via internettet på læreruddannelsen i Jelling. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

1 af 2

På University College Lillebælt foregår undervisningen via internettet. Det er i hvert fald en mulighed, til de studerende der gerne selv vil bestemme, hvornår de vil læse.

- Det giver jo noget ekstra luft til. F.eks. til at min søn og jeg kan sidde og bygge LEGO midt på eftermiddagen, siger Mette Juhl fra Hedensted til TV SYD.

Hun er én af 25 lærerstuderende på University College Lillebælt, der i sommer startede med et nyt undervisningskoncept.

Det kræver virkelig meget rygrad, og jeg skal tit hanke op i mig selv. Det må ikke drukne i vasketøj og legeaftaler.

Mette Juhl, lærerstuderende, Hedensted

Mette Juhl har i forvejen brugt alle sine SU-klip på en anden uddannelse. Så udover at være studerende og mor, har hun også et arbejde. Men det hele kan hænge sammen, når uddannelsen foregår på nettet.

- Det her skaber plads til at jeg kan arbejde i dagstimerne og læse om aftenen.  Ellers ville det ikke være muligt. For så skulle jeg ud på seminariet om dagen og arbejde om aftenen - og så ville jeg aldrig kunne se min søn. Det er ikke en mulighed for mig, understreger Mette Juhl.

80 % af uddannelsen foregår via lektioner på nettet. De resterende 20 % af undervisningen skal tages som traditionel klasseundervisning på seminariet.

For os som uddannelse er det selvfølgelig en udfordring at få planlagt og tilrettelagt den netbaserede uddannelse. Det er andre arbejdsmåder man skal tænke i.

Annette Falk , uddannelseschef, læreruddannelsen, Jelling

Men uddannelse på nettet kræver ikke kun en disciplineret indsats fra de studerende. Skolen skal også holde fokus.

- For os som uddannelse er det selvfølgelig en udfordring at få planlagt og tilrettelagt den netbaserede uddannelse. Vi kan løfte det, men det er udfordring. Det er andre arbejdsmåder man skal tænke i, siger uddannelseschef på lærer- og pædagoguddannelsen i Jelling, Annette Falk, til TV SYD.

Men i Jelling er de ikke i tvivl om, at det er vejen frem.

- Det er en indrulning, vi er i gang med. Det er klart. Men vi har valgt at netbasere, fordi vi tror på, at vi på den måde når ud til andre og flere ansøgere. For vi vil selvfølgelig altid gerne have flere til uddannelsen, forklarer uddannelseschefen.

Kunststykket for de studerende er så, om de har selvdisciplin nok, til at færdiggøre uddannelsen på den normerede tid.

- Det kræver virkelig meget rygrad, og jeg skal tit hanke op i mig selv. Det må ikke drukne i vasketøj og legeaftaler. Man er nødt til at prioritere det. Ellers kan man ikke følge med og bestå. Jeg satser da på at blive færdig til tiden - og jeg vil bare rigtig gerne ud og undervise, slutter Mette Juhl.

Du kan blandt andet finde tilbuddet om den netbaserede læreruddannelse på University College Lillebælt i Jelling og på Fyn samt på University College Syddanmark i Haderslev.