Borgere i protest med bannere, megafoner og tudehorn

- Vi kunne helt sikkert have haft gavn af nu, at den dialog med kommunen havde været noget mere intens, siger vicedirektør i Udlændingestyrelsen, Grith Poulsen.

Sandvad siger NEJ! Ingen kriminelle, tak!

Med et hav af bannere, megafoner og tudehorn var en gruppe borgere i Sandvad, nord for Vejle, på gaden i dag for at demonstrere mod regeringens planer om at placere muligt kriminelle på byens asylcenter. 

- Det bliver et nej herfra. Det vil vi ikke, lyder det fra en af demonstranterne. 

- Jeg er glad for, at det bliver understøttet i en demonstration, men jeg er ked af, at det er endt her, siger Kirsten Paugan, der er formand for beboerforeningen Sandvad.

Tilbage i august måned fik beboerne og Vejle Kommune at vide, at centeret skulle tage imod asylansøgere med særlige behov. Men i en række artikler bragt af Ekstra Bladet har der været rejst tvivl om, hvorvidt kriminelle også skulle huses i centeret. 

Kirsten Paugan havde tændt faklen til søndagens demonstration klokken 15.
Kirsten Paugan havde tændt faklen til søndagens demonstration klokken 15.
Foto: Ole Møller TV SYD

Fredag var der borgermøde i Sandvad, hvor de kunne spørge blandt andet Udlændingestyrelsen, om de ville garantere, at der ikke ville komme kriminelle og sædelighedsforbrydere til Sandvad. Det kunne vicedirektør Grith Poulsen ikke garantere. 

- Det kan jeg sige helt klart, at det kan jeg bestemt ikke garantere. Det kan jeg heller ikke garantere, at dine naboer ikke er, lød det fra vicedirektøren fredag, der ikke vil sige noget om beboernes kriminelle baggrund.

Efter mødet viser borgerne i Sandvad nu deres holdning til sagen. 

- Det siger næsten alt, at der er så mange mennesker, der har lyst til at stå i regnvejr på den her måde. Men der er ingen tvivl om, at vi skal have Christiansborg råbt op, og det er den her måde, man gør det på, siger Kirsten Paugan.

Erkender manglende information

Grith Poulsen fortæller i et interview, at hun er overrasket over borgernes reaktion, og at de i Udlændingestyrelsen ikke har haft til hensigt at snige beboerne ind på asylcenteret.

- Jeg er rigtig ked af, hvis man har tillagt mig eller os nogen motiver om at snige noget ind ad bagdøren, siger hun. 

Årsagen til flytningen af beboerne til Sandvad ligger i, at Udlændingestyrelsen har ønsket at skifte deres samarbejdspartner i forhold til sårbare grupper, og her er Røde Kors en samarbejdspartner, som styrelsen har gode relationer med og ved, at de kan varetage opgaven. Derfor ender de omtalte beboere i Sandvad, hvor Røde Kors er lejet ind i Vejle Kommunes bygninger, forklarer vicedirektøren.

Sandvad Nej demonstration
Foto: Ole Møller TV SYD

Men informationen, om at beboerne kan have en kriminel baggrund, blev ikke oplyst i første omgang til kommunen, erkender Grith Poulsen, der gerne ville have ændret på processen set i bakspejlet.

- Først og fremmest tror jeg, at jeg ville ønske, at vi havde haft nogle møder med Vejle Kommune, inden vi var gået i gang med vores planlægning, fordi vores kontakt foregik, som den altid gør, telefonisk med en opfølgende mail fra mig, og der stod ikke 'mulig kriminel baggrund', og hvis der nu havde gjort det, så kunne det være, at det havde rejst nogle flag hos kommunen, siger hun. 

Grith Poulsen, Vicedirektør, Udlændingestyrelsen.
Grith Poulsen, Vicedirektør, Udlændingestyrelsen.
Foto: TV2

De rejste flag kunne hun dog se på gaden i dag i Sandvad, og det ærgrer hende, at beboerne tror, at hun vil skjule, at beboerne kan have en kriminel baggrund.

- Det har ikke været hensigten, men kommunikation er nogle gang svært, så det, jeg tror, at jeg afsender som budskab til folk, det modtager de så på et senere tidspunkt - som i det her tilfælde - ikke som den fulde sandhed. Herunder at noget er forsøgt sneget ind eller fejet ind under gulvtæppet. Det har ikke været hensigten, og jeg accepterer fuldstændigt det billede, som de sidder med, og det er så det, vi prøver at gøre noget ved nu, siger Grith Poulsen. 

Udlændingestyrelsen vil invitere borgerne og beboerforeningen til et møde og have mere dialog for at finde en løsning på, at der kommer beboere til asylcenteret, der kan have kriminel baggrund. 

- Nu er vi her, og så tager vi den herfra med beboerne i området beboerforeningen og for vores vedkommende i samarbejde med Røde Kors på stedet, siger hun.