Borgmester opfordrer til at sætte den grønne omstilling fri

Borgmesteren i Vejle, Jens Ejner Christensen, har sendt et brev til statsminister Mette Frederiksen med en opfordring til også at sætte den grønne omstilling fri i frikommuneforsøget. Der er i dag grønne tiltag, som de ikke må udføre i kommunerne.

Grøn omstilling fyldte i folketingsvalget, men ikke i planen med frikommunerne. Det opfordrer borgmester i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen, nu til, at der bliver lavet om på. De nuværende rammer gør det nemlig svært for kommunerne at udføre de grønne idéer, de har på blokken.

- Vi vil gerne være med til at synliggøre nogle af de gode idéer, der faktisk ligger ude i kommunerne, men som man på grund af regler ikke kan anvende. Vi ville gerne have sat solceller op på vores nye svømmehal, det kan man gøre på statens og på regionens bygninger, men på forunderlig vis ikke på en kommunes, siger borgmester Jens Ejner Christensen, Venstre.

Borgmesteren har derfor sendt et brev til statsminister Mette Frederiksen med en klar opfordring til at udvide forsøget. De er klar til at påtage sig opgaven som frikommune for den grønne omstilling til gavn for det fælles mål om ikke at udlede mere CO2, end der bliver optaget.

Den grønne dagsorden

Der er opbakning fra kommunen og borgmesteren til forsøget med frikommuner, men opfordringen til at tage den grønne omstilling med er dog klar.

- Vi synes, det er et rigtig godt initiativ at sætte kommunerne fri i frikommuneforsøget, for det kan være med til at skabe ny energi og nye idéer på specifikke områder. Der synes vi, at det er rigtig fint at gøre det på børne-, skole- og ældreområdet, men det kunne også ske, at det kunne gøre noget ved klimaområdet, som vi i alle kommuner arbejder meget med i de her år, siger borgmester i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen, Venstre.

I brevet melder kommunen sig også selv klar til opgaven, da de allerede har haft flere muligheder for at støtte grønnere tiltag.

Han mener, der ligger en række forskellige ting inden for den grønne dagsorden, som kunne gøres anderledes:

- Hvis vi da kunne få lov til at udfordre, så kunne vi måske få idéer frem, der kunne fremskynde den proces, som kører inden for den grønne dagsorden, siger borgmesteren.

De er ikke skuffede over, at de ikke er udvalgt i første omgang, men er klar til at påtage sig opgaven med den grønne omstilling, hvis det skulle blive en mulighed.