TV der bevæger dig

Butikker i Vejle sparer med klima-koncept

Forretninger kan spare titusindvis af kroner hvert år, hvis de investerer i energirigtige løsninger. Det viser beregninger fra Tre-For.

02:41

Borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) overrækker miljø-certifikat til butiksejer Heidi Foged Christensen.

1 af 2

24 ud af 25 forretninger kan relativt nemt spare mindst 25 pct. på energiudgifterne, og hver femte vil kunne spare halvdelen eller mere. Det viser beregninger fra forsyningsselskabet TRE-FOR.

Det er baggrunden for et klimabutik-koncept i Vejle, hvor offentlige og private aktører er gået sammen for at gøre det nemt for de lokale butikker at spare penge og samtidig gøre en indsats for miljøet.

Ifølge projektudviklingschef, Dorthe Bramsen Clausen, fra Green Network er det både nemt og overskueligt at blive klimabutik.

? Det starter med en screening af to timers varighed. Her analyserer vi forretningens forbrugskilder og adfærd med fokus på belysning, varme og ventilation, som tegner sig for størstedelen af forbruget. Dernæst udarbejder vi en rapport med forbedringsmuligheder. Alt sammen gratis. Efterfølgende kan vi implementere tekniske ændringer på en måde, så de er omkostningsneutrale fra dag ét.

Tirsdag fik de første syv butikker i Vejle overrakt diplomer af borgmesteren for deres indsats på energi-området. Heriblandt Rye Sko, som havde oplevet en stor stigning i energiudgifterne.

? Timingen var perfekt, da vi alligevel stod foran en renovering af butikken. Vi kommer til at høste store besparelser med nye termovinduer, der holder bedre på varmen, og en optimeret belysningsløsning, som skærer over 6.000 kr. af den årlige elregning, fortæller indehaver Pia Rye.

Hos Telenor på Horsensvej har man i forhold til den gamle butik opnået en årlig besparelse på over 14.000 kr. alene på elforbruget til belysning.