TV der bevæger dig

Cannabis vil kunne lindre Dortes smerter

Dorte Gravgaard har sclerose, og på de dårlige dage er smerterne ulidelige. For hende vil det betyde alverden, hvis hun lovligt kan bruge cannabis.

Dorte Gravgaard har sclerose, og for hende vil det betyde alverden, hvis cannabis bliver tilladt til smertebehandling. Foto: Rikke Stange Laursen, TV SYD

Dorte Gravgaard har nervesmerter i stort set hele højre side af kroppen, og bare det at have tøj på gør ondt.

Hun har ledsmerter, som er kommet, fordi hun kompenserer for de svage steder i kroppen. Sidst, men ikke mindst, har hun muskelsmerter, fordi hun får kramper og spasmer i kroppen.

Hun får medicin mod alle tre slags smerter, men det virker ikke efter hensigten.

- Der er egentlig ikke rigtig noget af det, der virker ordentligt, siger Dorte Gravgaard, førtidspensiont, Jelling.

For tre år siden besluttede hun at prøve noget nyt. Hun skaffede ulovlige joints lavet af cannabis, som hun røg for at lindre smerterne.

- Jeg var jo nødt til at prøve noget, siger hun.

Til stor overraskelse var det noget nær et mirakelmiddel.

- Nu tager jeg præparater for tre forskellige smerter. Ved jointen røg jeg bare den, og så var smerterne helt væk. Jeg følte mig helt normal, som før jeg blev syg, siger hun.

Nu tager jeg præparater for tre forskellige smerter. Ved jointen røg jeg bare den, og så var smerterne helt væk. Jeg følte mig helt normal, som før jeg blev syg.

 

Men der gik alligevel ikke lang tid, før Dorte Gravgaard lagde den ulovlige cannabis på hylden.

For hun blev svimmel, og så gjorde det hende også utryg, at det ikke var ordineret af en læge.

- Jeg turde simpelthen ikke.  Jeg anede ikke, hvad det var, jeg fik.  Det var noget, man ikke fortalte, at man gjorde, og man gemte det væk. Der var for meget ubehageligt omkring det, siger hun.

01:15

Hør Dorte Gravgaard fortælle om drømmen om at blive smertefri:

Luk video

Hun håber derfor, at cannabis snart bliver tilladt at bruge i forbindelse med smertebehandling. Det vil nemlig kunne ændre hendes liv.

- De er nødt til at tillade det. Jeg ville nemlig kunne gøre nytte, hvis jeg kunne blive smertefri. Jeg har sclerose, men rent fysisk fungerer jeg jo udemærket. Jeg har funktionsnedsættelser rundt omkring i kroppen, men jeg sidder ikke i kørestol, og jeg kan bruge mine arme.  Men på grund af de her smerter, er der dage, hvor jeg absolut ingenting kan, siger hun. 

 

 

Mest sete på tvsyd.dk