Cateringfirma presset af nyt forsamlingsforbud: - Jeg giver ikke op

Et forsamlingsforbud på ti personer får store konsekvenser for catering- og restaurationsbranchen, fortæller Horesta. Det gælder også for kok og indehaver af Toms Tapas i Vejle, Tom Thomsen.

Få minutter efter pressemødet fredag begyndte de første gæster at ringe ind for at afbestille deres ordre hos Toms Tapas i Vejle. Samtidig bugnede mailindbakken med nye emails – og flere aflysninger.

- Men det helt store rykind kommer på mandag, når firmaerne begynder at afbestille julefrokosterne, fortæller Tom Thomsen, der er er kok og indehaver af Toms Tapas.

Den rødglødende telefon og de mange aflysninger skyldes, at det fra mandag er slut med at invitere mere end ti med ud og spise, når det nye forsamlingsforbud træder i kraft ved midnat. Samtidig anbefaler myndighederne, at man ikke samles mere end 10 mennesker privat. Det betyder, at mange vælger at afbestille deres ordre hos cateringfirmaet i Vejle.

- 20 procent af omsætningen ligger her i den sidste halvanden måned af året, så det betyder, at vi nu skal ud og finde andre måder at komme i mål på, for vi vil meget nødig gå ud og fyre folk – selvom jeg tror, at det bliver svært at undgå, siger Tom Thomsen, der slet ikke tør tænke på antallet af aflysninger, han har haft hele året.

Ny hjælpepakke

Lige nu får cateringfirmaet ingen kompensation, men han håber på hjælp fra den nye hjælpepakke, som regeringen er i gang med at forhandle på plads.

- Den stolte jyde i mig siger, at jeg helst vil gøre alt uden hjælp, men det ville da hjælpe lidt på det med lønkompensation, fortæller Tom Thomsen.

Og netop lønkompensation håber Sten Slot fra Horesta i Region Syddanmark kommer med i den nye hjælpepakke.

quote

Der er ikke så mange lyspunkter. Der er ingen, der ønsker at have behov for hjælp i vores branche - vi vil allerhelst bare gerne have vores gæster tilbage, så vi kan drive vores forretninger.

Sten Slot, formand, Horesta Region Syddanmark

- Cateringfirmaer og dem med mange selskaber ser ned i et sort hul, og det vælter ind med afbestillinger. Når vi har et forsamlingsforbud på ti personer, er der næsten ikke grundlag for en forretning, siger Sten Slot, formand for Horesta i Region Syddanmark.

Han håber, at både den nuværende og en ny mulig hjælpepakke kan hjælpe – men han er bekymret, da mere end 30.000 har mistet deres job i branchen.  

- Der er ikke så mange lyspunkter. Der er ingen, der ønsker at have behov for hjælp i vores branche - vi vil allerhelst bare gerne have vores gæster tilbage, så vi kan drive vores forretninger, siger formanden.

Hjælpepakker

For at være omfattet af en kompensationsordning, skal man være ramt af en eller flere af de følgende covid-19-relaterede restriktioner:

  • Forbud mod at holde åbent, herunder begrænsninger på åbningstiden.
  • Forsamlingsforbud for hhv. private arrangementer og arrangementer med offentlig adgang
  • Grænserestriktioner.
  • Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Du kan læse mere om de forskellige kompensationsordninger her.

Medarbejderne er vigtigst

Trods de manglende lyspunkter giver Tom Thomsen ikke op. Han fortæller, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at han ikke skal fyre folk her op til jul.

- Der er stadigvæk gåpåmod. Står det til mig, så skal man ikke bare overgive sig. Det gælder om at komme videre og i gang, siger han.

Derfor er han allerede nu ved at finde på nye løsninger og måder, så han kan blive ved med at have gang i biksen – og holde gang i julefrokosterne.

- Jeg føler, at vi står med Sorteper i den her situation, men vi skal nok gøre det, der skal til – og så ville det være rart at komme ud på den anden side, siger kokken.