Chokeret over Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen vil ikke anbefale, at danskerne spiser ekstra D-vitamin. Nye anbefalinger chokerer Vejle-lægen Henrik Hey, som netop har vist, at 45 pct. af danskerne mangler D-vitamin.

Hans undersøgelse af 65.000 blodprøver har tilsyneladende slet ikke haft effekt i Sundhedsstyrelsen. Styrelsens anbefalinger siger, at danskere, der spiser efter de officielle kostråd og spiser 200-300 gram fisk om ugen IKKE har brug for ekstra D-vitamin.

Forebygger sygdomme

Henrik Hey anbefalede, bl.a. i TV SYD, at folk indtager 25-50 mikrogram D-vitamin dagligt. Det kan være med til at forebygge en lang række sygdomme.

- Undersøgelsen viser, at hvis man optimerer D-vitaminet, vil man nedbringe antallet af nye cancertilfælde med 30 procent. Det svarer til 16 procent af sundhedsudgifterne - i Danmarks tilfælde en besparelse på 23 milliarder kroner, alene på cancer og så komme alle de andre sygdomme til, fortæller Henrik Hey.

Kan ikke spise sig til nok D-vitamin

Han er oprørt over Sundhedsstyrelsens "konservative anbefalinger".

- F.eks. tager Sundhedsstyrelsens læge slet ikke højde for, at varme - både fra pande eller grill - ødelægger D-vitaminet i fisk. Nye undersøgelser viser, at man kun får en trediedel af den mængde D-vitamin, man regnede med, fra fødevarer. Man kan altså ikke spise sig til nok D-vitamin, selv om man følger Sundhedsstyrelsen råd, siger han til TV SYD.

Han har gjort op, at hvis man skal spise sig til den lave dosis D-vitamin, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, så skal man indtage 9 liter mælk, 3,8 kg kylling, syv æg og 30 gram laks - hver dag!

Spørgsmål til minister

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V),Ribe, vil spørge sundhedsminister Bertel Haarder, om han er enig i Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger. De er f.eks. kun en fjerdedel af, hvad EU anbefaler og en femtedel af de amerikanske forskrifter.