Corona udfordrer konfirmationer: - Vi skal overveje nye datoer

Usikkerhed om restriktioner får provstierne i Syd- og Sønderjylland til at genoverveje konfirmationsdatoerne. Flere steder overvejer de at tilføje ekstra datoer senere på året.

Sangskjulere, bordpynt og taler hører sig til, når konfirmanderne træder ind i de voksnes rækker. Men sidste år blev det for nogen et meget langsommeligt skridt, da coronasituationen udskød festlighederne langt ind i efteråret. Nu ser det ud til, at det kunne ske igen.

- Vi har over 900 konfirmander i år, og familierne begynder at blive bekymret for, hvad der skal ske, siger Dorte Volck Paulsen, der er provst i Vejle Provsti. 

quote

Det er et helt specielt i år, hvor både bryllupper og store fester er blevet udsat fra sidste år.

Dorte Volck Paulsen, provst i Vejle Provsti.

De første konfirmationsdage ligger allerede i det tidlige forår, og det har gjort forældre bekymrede for, hvor mange kuverter restriktionerne giver plads til rundt om langbordet.

- Nogen ringer, fordi de er bange for, at datoerne bliver flyttet, så de mister deres lokaler. Andre ringer, fordi de er bange for, at datoen ikke bliver flyttet, for ellers risikerer de ikke at kunne få alle gæster med på grund af restriktioner, siger Dorte Volck Paulsen.

Dorte Volck Paulsen 24-01-21
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Fælles udmelding i februar 

I Vejle Provsti er der 32 kirkesogne. Hver især har de deres egen menighed, som sammen med præsten bestemmer konfirmationsdatoerne. Det er altså ikke op til provsten, hvornår konfirmanderne træder ind i de voksnes rækker.

- Jeg har anbefalet kirkerne i mit provsti til at finde en ekstra dato, så der er mulighed for at vælge imellem dagene, siger Dorte Volck Paulsen. 

Hun har givet sognene i Vejle Provsti indtil den 31. januar til at bestemme sig for, hvornår de vil afholde konfirmationerne.

Det er ikke kun i Vejle, at konfirmationsdagene er til genovervejelse. I hele vores område er konfirmationsdatoerne oppe at vende. I Hedensted og Fredericia provstier har man valgt at holde fast i den oprindelige dato i første omgang, og i Tønder Provsti afgør præsterne i løbet af den kommende uge, hvad de vil gøre.

Kan måske vente helt til sommer

I Vejle Provsti håber Dorte Volck Paulsen på, at konfirmationsdagen stadig bliver en festdag for konfirmanderne. Derfor har hun også bedt præsterne overveje, om de ekstra konfirmationsdatoer kunne være søndage.

- Det er et helt specielt år, hvor både bryllupper og store fester er blevet udsat fra sidste år. Restauranterne er booket helt op, så skal man finde nye lokaler en anden dag, så bliver det svært, siger hun.

Dorte Volck Paulsen regner med, at de ekstra konfirmationsdage i Vejle Provsti vil være i slut maj, juni og enkelte steder i august.