Coronaen har ført Vejle og Tønder ind i nyt netværk for festivaler

Festivallerne i Tønder, Jelling og Roskilde er store professionelt drevede festivaler - udelukkende båret af frivillige og foreninger. Nu har coronaepidemien ført dem sammen.

Jelling Musikfestival, Tønder Festival, Smukfest, Roskilde Festival samt Nibe Festival. Fem festivaler, som har alle en helt særlig ting til fælles: De er skabt af lokale foreninger, baseret på lokale samarbejder og ikke mindst med omfattende lokal opbakning fra borgerne. 

De har alle haft det svært under covid-19 pandemien med aflysninger i 2020 og udsigt til et usikkert 2021, hvor ingen endnu ved, om det bliver muligt at afholde så store begivenheder som en Jelling Musikfestival med 35.000 mennesker og en Tønder Festival med omkring 15.000 gæster.

Græsrødder og politikere slår sig sammen

I denne uge deltog direktørerne for festivalerne sammen med borgmestrene fra Vejle, Tønder, Roskilde, Skanderborg og Aalborg for første gang i et nyt festivalnetværk, som sammen skal finde løsninger på de alvorlige udfordringer, som festivalerne står med, hvor festivalerne i 2021 nok planlægges, men som bekendt kun kan afvikles, hvis smitten er under kontrol.

- De er meget specielle institutioner alle fem, da de er foreningsbårede festivaler, som er meget store og professionelt drevede, men stadig drevet af frivillighed, og hvor overskuddet går til forenings- og kulturlivet lokalt og på samme måde alle steder, forklarer Vejles Venstre-borgmester Jens Ejner Christensen.

Festivalerne støtter lokalt

Alle festivalerne er almennyttige festivaler, og det betyder, at de ikke har samme mulighed for at spare op, som hvis de var kommercielle, og de rammes derfor særligt hårdt. Derfor bliver et samarbejde på tværs af festivalerne hilst mere end velkommen:

- Vi er enormt glade for, at Tønder er blevet en del af det nye netværk af kommuner med foreningsbårne festivaler. Jeg er sikker på, at vi vil få stor glæde af den vidensdeling, der lægges op til i netværket. Og samtidig er det vigtigt, at der bliver sat fokus på festivalerne og lokalsamfundenes vigtige kulturelle, sociale og økonomiske betydninger for hinanden, fortæller Kirstine Uhrbrand, der er direktør for Tønder Festival i en pressemeddelelse.

Borgmestre vil hjælpe festivalerne gennem krisen

Borgmester Jens Ejner Christensen understreger, at det ikke kun er festivalerne, der rammes hårdt, når de må aflyse. Festivalerne har tradition for at støtte de lokale initiativer i de respektive kommuner, derfor rammer det dobbelt så hårdt lokalt, når festivalerne aflyses - både økonomisk og socialt:

- Nu skal vi som borgmestre være med til at udvikle på, hvordan vi kan hjælpe dem igennem den her krise. Vi har været bevidste om deres store værdi for os alle, men vi har også f.eks. i Vejle Kommune været vant til, at Jelling Musikfestival klarer sig selv uden kommunale støttekroner eller hjælp, siger han.