Da soklen var støbt gik byggefirma konkurs - nu hænger familie på stor regning

Stigende priser på byggematerialer er årsagen til, at et byggefirma i foråret gik konkurs. Det gik ud over Camilla Ravn Rohbrandt og hendes familie, der var ved at bygge hus.

Målet var klart for Camilla Ravn Rohbrandt og hendes familie.

De havde fundet en byggegrund i Egtved, hvor de kunne bygge hus og samtidig blive nabo til Camilla Ravn Rohbrandts tvillingebror og hans familie.

De seneste ti år har familien boet i Aarhus-området, men nu ville de flytte tættere på familie og venner.

- Det glædede vi os helt vildt meget til. Vi er meget tætte i familien, så det var en kærkommen lejlighed, da grunden ved siden af egentlig passede rigtig godt til os.

Glæden blev dog kortvarig.

Lunderskov Nybyg A/S, der skulle bygge familiens hus, gik konkurs kort tid inde i byggeriet.

Hørte det fra andre

Camilla Ravn Rohbrandt og hendes mand hørte dog om konkursen andetsteds fra.

- Vi hører faktisk om det fra andre håndværkere i byen, der ringede og skrev til os og spurgte om, vi var opmærksomme på det, fortæller Camilla Ravn Rohbrandt. 

Der gik ikke lang tid, før folk begyndte at rydde op på grunden, hvor fundamentet var blevet lagt. Samtidig var det ikke muligt for familien at komme i kontakt med virksomheden eller byggelederen.

Konkurser i byggebranchen

Byggebranchen har fået det svært.

Det kan blandt andet ses på antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen. 

De første fem måneder har 237 virksomheder på landsplan måttet dreje nøglen om. Til sammenligning var dét tal på 199 i samme periode sidste år og 170 i 2020.

Også i det syd- og sønderjyske fylder antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen en del.

I april måned i år var mere end hver fjerde (26 %) af alle konkurserne i Region Syddanmark indenfor netop bygge- og anlægsbranchen. I maj var det hver femte. 

Kilde: E-statistik

Familien bor i øjeblikket i et rækkehus i området og havde set frem til at få mere plads. 

- Vi glædede os bare til at få vores hus og have og give drengene en fodboldbane, siger hun.

Camilla Ravn Rohbrandt blev efterfølgende ramt af en panikfølelse.

- I de her tider ved man, at man kigger ind i prisstigninger på byggeriet. Vi ved også, at renten var lidt sjovere at tage hjem for et år siden, end den bliver her om et halvt til et helt år, når vi engang får vores hus, siger hun.

Stigende priser

Ifølge advokat Jan Bruun Jørgensen fra Andersen Partners, der er kurator på konkursboet, så er der to årsager til Lunderskov Nybygs konkurs. Den ene er stigende priser på byggematerialer.

Og de ekstraudgifter har man ikke kunnet lægge over på kunderne.

- Når man laver aftaler omkring opførelse af et hus, så sætter man jo en fast pris på det. Der er ikke nogen reguleringsbestemmelser, så man kan ændre prisen, hvis man får højere materialepriser, siger han.

Camilla Ravn Rohbrandt nabo er hendes tvillingebror og svigerinden Stinne Sommerlund Larsen (til højre). De fik også bygget deres hus af Lunderskov Nybyg A/S - deres hus nåede dog næsten at blive bygget helt færdig.
Camilla Ravn Rohbrandt nabo er hendes tvillingebror og svigerinden Stinne Sommerlund Larsen (til højre). De fik også bygget deres hus af Lunderskov Nybyg A/S - deres hus nåede dog næsten at blive bygget helt færdig.
Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Den anden årsag er ifølge kuratoren, at virksomheden var nået en størrelse, hvor de ikke lykkedes med at tjene penge på alle opgaverne.

Jan Bruun Jørgensen spår, at det nok bliver begrænset, hvor meget kunderne står til at kunne få ud af konkursboet efterfølgende.

- Så det handler nok om at se, hvor billigt de kan få arbejdet gjort færdigt, siger han.

Ja-hatten

Det bliver dog ikke helt billigt for Camilla Ravn Rohbrandt og familien at få bygget huset færdigt. De håndværkere, der skal tage over, vil nemlig ikke bygge videre på fundamentet. Derfor skal de stort set begynde forfra. 

Det nu konkursbegærede firma nåede at bygge soklen. Den skal dog fjernes, da et andet firma ikke vil bygge videre derfra.
Det nu konkursbegærede firma nåede at bygge soklen. Den skal dog fjernes, da et andet firma ikke vil bygge videre derfra.

Hvor mange penge, det kommer til at koste familien ekstra, har de ikke overblik over endnu.

- Kvadratmeterprisen er selvfølgelig dyrere på huset, og det lån, vi skal tage hjem er også betragteligt dyrere. Så det har nogle tunge økonomiske konsekvenser for os, siger hun.

De har dog stadig mod på at fortsætte med husbyggeriet.

- Vi forsøger at tage ja-hatten på til trods for, at det er en træls situation, vi står i.