Danmarks vildeste julevej er tilbage efter et mørkt 2022

På Lundhusvej i Vejle går naboerne hvert år sammen om at pynte vejen med LED-lys og anden juleudsmykning, som folk fra nær og fjern kommer for at se.

Går man en tur ned ad Lundhusvej i det sydlige Vejle den 26. november klokken 17.23, så ligner det en ganske almindelig, mørklagt villavej.

Men klokken 17.24 forvandler vejen sig til Danmarks vildeste julevej i et virvar af farver, LED-lamper, oppustelige snemænd, kaner, rensdyr og kunstig sne. 

quote

Der er mange, der har skrevet til os, at "nu starter julen, fordi vi skal på Lundhusvej"

Anne Klausen

Og det er tiltrængt på vejen, der ikke bare kalder sig den vildeste af sin slags - det er faktisk en titel, Lundhusvej er tildelt i en officiel konkurrence. Sidste år var der nemlig knap så meget smæk på lyset i en tid, hvor energikrise og inflation lagde en dæmper på julebelysningen.

- Sidste år gjorde vi ikke noget som vej, man pyntede bare op individuelt, som man havde lyst til. Der var hverken officiel tænding af lysene eller en indsamling, fortælle Anne Klausen, der bor på vejen.

"Last Christmas - var der alt for mørkt og kedeligt på Lunderen - this year to save us from tears - bliver der fuld smæk på julelyset! Vi er Danmarks Vildeste Julevej - og vi har ikke tænkt os at afgive titlen," skriver naboerne på vejens Facebookside.

El-skam eller juleglæde

Sidste år blev et ord indført i danskernes ordforråd og gentaget et utal af gange: El-skam. Og det var netop med det in mente, at Lundhusvej besluttede at drosle ned i 2022.

- Folk syntes, det var ærgerligt, men forstod godt vores valg, husker Anne Klausen. 

Ordforklaring: El-skam

Begreb der bruges om folk, der "fråser" med strømmen og bliver udskammet for ikke at udvise samfundssind.

Rundt omkring i de syd- og sønderjyske kommuner blev der også sparet på julebelysningen. For eksempel i Horsens Kommune, hvor julelysene kun var tændt mellem 16 og 22 frem for hele døgnet.

I Fredericia Kommune valgte man helt og holdent at droppe julelysene.

- Når borgere og erhvervslivet oplever stigende energipriser, vil det være et forkert signal at sende, at vi tænder tusindvis af julelys, sagde borgmester Steen Wrist (S) sidste år.

I år er der dog igen lys at finde i Fredericia igen.

- Det ikke er samme kritiske situation som sidste år. Vi opfordrer folk til at spare, men julebelysningen er tradition og vigtig at holde fast i, siger René Olesen, der er direktør for Vækst, Teknik og Klima i Fredericia Kommune.

Der er gjort noget ud af pynten på Lundhusvej.
Der er gjort noget ud af pynten på Lundhusvej.
Foto: Privatfoto

Lundhusvej i Vejle består af omkring 25 huse, der alle er bidt af en gal julelysnisse. Derfor besluttede naboerne tilbage i 2018 at gå sammen om at skabe en rigtig julevej, som siden har bragt tusindvis af mennesker forbi for at se dekorationerne. 

- Og efter et mørkt år uden så meget besøg vender vi nu tilbage, og det gør folk glade. Der er mange, der har skrevet til os, at "nu starter julen, fordi vi skal på Lundhusvej", fortæller Anne Klausen.

De er klar over, at nogen vil mene, at det er alt for meget el at bruge, men vejens beboere ser det som en nødvendighed at blænde godt op for julen.

- Der er masser af kriser i verden, så det gælder egentlig bare om at skabe mere juleglæde i år. Det vil vi gerne sprede, siger hun.

Samler ind for nabo

Temaet for vejen er simpelt:

- Jul. Altså bare jul. Nogen har en masse farver, andre har en togbane. Vi har oppustelige dyr på garagetagene, siger Anne Klausen.

En togbane med lys pynter flot på julevejen i Vejle.
En togbane med lys pynter flot på julevejen i Vejle.
Foto: Privatfoto

Men det handler faktisk også om mere end "bare" at fejre julen i fællesskab på vejen. Hvert år vælger naboerne et godt formål at indsamle penge til. 

I år samler vejen ind til forskning i nervesygdommen ALS (Amyotrofisk lateral sklerose), og det er ikke tilfældigt.

- Vi har valgt ALS, fordi én af vores naboer har kæmpet mod sygdommen i flere år og desværre lige er gået bort. Han nåede at kende til formålet i år, og der er mange følelser i det for os, forklarer Anne Klausen.

Besøgende kan scanne QR-koder rundt omkring på vejen og og selv vælge, om de vil donere penge i et valgfrit beløb. Man er også mere end velkommen til blot at nyde juleudsmykningen. 

Selvom der er over en måned til juleaften, er der kun en uge, til julefesten begynder på Lundhusvej. 

- Det føles fantastisk at se glade mennesker på vores vej. Og med indsamlingen viser vi vores børn, at julen ikke kun handler om at få, men i den grad også om at give, siger Anne Klausen.

Julelys på Lundhusvej er tilbage med fuld kraft i 2023 efter et mere stille år i 2022 på grund af inflation.
Julelys på Lundhusvej er tilbage med fuld kraft i 2023 efter et mere stille år i 2022 på grund af inflation.
Foto: Privatfoto