De har brugt halvdelen af gymnasietiden bag en skærm: - Vi er den årgang, der har ligget hjemme i sengen

I mandags begyndte studenterhuerne at fylde i gadebilledet. Årets afsluttende studerende har grundet coronapandemien fået onlineundervisning i halvdelen af studietiden.

Konfettien dryssede ned over Tobias Østergaard fra Hedensted, da han onsdag trådte ned ad trappen på Rødkilde Gymnasium, efter han havde bestået sin sidste eksamen i samfundsfag.

Han har de seneste tre år gået på skolen i Vejle. En noget anderledes tid mener Tobias Østergaard, da han og hans kammerater i næsten halvdelen af gymnasietiden har fået onlineundervisning.

- Det har været turbulente år, så det er rart at være færdig og kunne sige, at man er student og ikke have virtuel undervisning, siger han.

I kantinen på Rødkilde Gymnasium deler Johanne Bøhmer Vibæk samme begejstring for at have afsluttet gymnasiet med en blanding af fysisk og virtuelt fremmøde.

- Det er virkelig befriende. Vi har jo gået på gymnasiet i tre år, men reelt kun i halvandet år på grund af corona, så det er ambivalent at slutte, siger hun.

quote

Jeg tror den får gas, nu hvor vi endelig må være sammen

Tobias Østergaard, student, Hedensted

Socialt knæk

Tobias Østergaard afsluttede med et 10-tal til den afsluttende eksamen, og ifølge den unge mand fra Hedensted var det et godt resultat, der var tiltrængt på eksamensbeviset.

- Årskaraktererne har været i bund i forhold til, hvad de plejer, så det var godt med et 10-tal til eksamen, siger han og pointerer, at det ikke kun er karakterer, der har lidt et dyk nedad.

- Det sociale er jeg meget ked af. Det har vi jo ikke haft ret meget af, og fagligt har det været svært at ligge derhjemme og motivere sig selv. Vi er jo den årgang, der har ligget derhjemme i sengen og fået undervisning i matematik og samfundsfag.

Slutter med studenterkørsel

Det er ikke kun blandt de studerende, at det seneste halvandet år har gjort indtryk. Kirstine Kortnum er rektor på Rødkilde Gymnasium, og hun har været betænkelig ved de unge og deres online undervisning.

- Særligt i år er vi på en måde lettet, og vi kan få noget, der lugter lidt af normalitet tilbage. Jeg tager derfor virkelig hatten af for de unge – særligt den her årgang, som jo har fået en gymnasietid, der er blevet meget anderledes end det, de håbede, siger hun.

Med huen på hovedet kan Tobias Østergaard og hans kammerater nu se frem til flere dages fejring, som studenten ellers havde frygtet også ville blive påvirket af coronapandemien.

- Jeg havde helt klart frygtet, at vi ikke fik lov til at slutte af med studenterkørsel, men jeg tror den får gas nu, hvor vi endelig må være sammen.