Dybe hjulspor i dyrebar natur: Biolog er rystet - kommunen siger, at det er normalt

Dybe hjulspor i et naturområde, der er en del af den nye naturkanon ved Gudenåen, har rystet biolog. Kommuner og Naturstyrelsen siger, at det er normalt.

- Det er en fuldstændig ubegribeligt.

quote

Det her svarer til sandblæsning af Jellingestenen.

Morten D.D. Hansen, biolog og museumsinspektør, Naturhistorisk Museum, Aarhus

Sådan siger biolog og museumsinspektør fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten D. D. Hansen, i en video på Facebook – og fortsætter på Twitter:

- Det her svarer til sandblæsning af Jellingestenen.

Han er rystet over, at store maskiner har sat dybe hjulspor og ødelagt planter og krat i naturområdet ved Gudenåens kilde i Tinnet Krat i Vejle Kommune. Et område der er en del af den nye naturkanon.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Morten D. D. Hansen siger til TV SYD, at han frygter, at det ikke får konsekvenser for nogen. Han har derfor kontaktet miljøminister Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

- Kære miljøminister. Jeg vil gerne vide, hvad jeg skal gøre, for jeg er godt nok rystet. Jeg er ikke bare vred, men skide ked af det – for det her er forfærdeligt.

Her svarer ministeren:

- Kære Morten. Tak for meldingen. Naturstyrelsen ser på sagen, så vi kan finde ud af, hvad der er hændt.

De dybe hjulspor kan ses i et ca. 10 hektar stort område her ved Gudenåens udspring.
De dybe hjulspor kan ses i et ca. 10 hektar stort område her ved Gudenåens udspring.
Foto: Google Maps

Video udløste besøg fra myndighederne

Hele formiddagen har Naturstyrelsen og miljøfolk fra de to berørte kommuner, Vejle og Hedensted, været i området for at se på sagen. Her er meldingen, at arbejdet er helt normalt.

- Det er, som det plejer på denne årstid. Naturstyrelsen slår arealerne, så ådalen ikke gror til i pilekrat. Det er foregået i mindst 12 år, siger Bo Levesen, naturmedarbejder i Vejle Kommune, til TV SYD, og fortsætter:

- Jeg kan godt forstå, at man undrer sig over, at der kører maskiner rundt i et naturområde. Men ifølge Naturbeskyttelsesloven er der ikke så meget at komme efter. For driften her er foregået i hvert fald de seneste 12 år. Så det er ikke en driftsændring. Loven er skruet sådan sammen, at vi skal gøre noget, hvis folk gør nogle andre ting, end de plejer.

quote

Det er, som det plejer på denne årstid. Naturstyrelsen slår arealerne, så ådalen ikke gror til i pilekrat. Det er foregået i mindst 12 år.

Bo Levesen, naturmedarbejder, Vejle Kommune

Naturstyrelsen oplyser, at der er tale om et område på ca. 10 hektar. Skovrideren forstår godt biologens undren, men forklarer, at problemet løser sig selv.

- Morten D. D. Hansen har nok været her på en anden årstid, end han plejer. Lige nu kan han se sporene fra den ombyggede rørhøster. Hvis han kommer igen til sommer, så har de græssende dyr udjævnet sporene, siger skovrider i Naturstyrelsen Trekantsområdet, Inken Breum Larsen, til TV SYD.

Hun forklarer dog, at maskinføreren har slået nogle bestemte tuer ned, som ikke skulle have været slået.