Fejrede et år uden lungebetændelser

Personalet på intensiv afdeling på Vejle Sygehus fik chokolade og rosende ord i denne uge. Det skulle markere, at afdelingen ikke haft et eneste tilfælde af lungebetændelse hos patienter i respirator.

En lungebetændelse i forbindelse med behandling i respirator er kritisk, fordi den er en komplikation hos patienter, som i forvejen er alvorligt syge.

Hidtil har infektionen været betragtet som noget, der ikke kan indgås.

Men på de to intensiv afsnit på Sygehus Lillebælt (i Vejle og Kolding) har de lavet en pakke, som skal forbedre patientsikkerheden.

Og den virker.

I Vejle er det over et år siden, at der har været et tilfælde af respirator-relateret lungebetændelse ? og i Kolding har de haft held til at undgå infektionen i lange perioder ? på op til et halvt år.

Pakken, som kaldes VAP (ventilator-associeret pneumonia), indeholder fem anbefalinger til behandlingen. F.eks. at sørge for at patienterne ligger med hovedet højt ? og at de får skyllet munden med klorhexidin hver dag.

Erfaringerne viser, at det at få hævet hovedgærdet 30-45 grader hjælper. Og sammen med de fire andre tiltag har det en effekt.

Det fremhævede lægelig direktør Dorthe Crüger i sin tale. Det systematiske arbejde med den sårbare gruppe af patienter er vigtig for patient-sikkerheden.