Festival-skrald gør hjemløse glade

Jelling Musikfestival efterlader masser og masser af skrald. Men det er ikke kun skidt. Efterladte telte og soverposer varmer nu hjemløse.

Jelling Musikfestival arbejder på at blive så grøn som mulig. Og det nyder hjemløse i både København og Rusland godt af. Elever fra Brandbjerg Højskole samarbejder nemlig med musikfestivalen om blandt andet at indsamle alle de gode ting, folk efterlader på festivalen, når de tager hjem.

- Det rørte eleverne meget, at her kunne de gøre noget helt konkret for at hjælpe. Her kunne de se en forskel en til en, siger underviser på Brandbjerg Højskole Marianne Buus torsdag til TV SYD. Hun er projektleder på samarbejdet med Jelling Musikfestival, hvor eleverne fra højskolen hjælper med at gøre festivalen grønnere.

Og forskellen fra tidligere er til at tage og føle på. Jelling Musikfestival har netop fået tal på skraldet fra årets festival i maj. Efter årets festival blev 21% af affaldet sorteret, og det er en fremgang fra 2012, hvor festivalen begyndte på affaldssortering. Dengang var andelen af sorteret affald kun 8%.

Opgaven løses af frivillige på festivalen. De sørger for at appelsinskaller fra juice ryger i en spand, plastik i en anden og at brugte genbrugskrus bliver vasket. Også eleverne fra Brandbjerg Højskole gør en stor forskel ved fx at være i kontakt med efterskoleelever før og under festivalen. - De tager ud på efterskolerne før festivalen og fortæller eleverne om, hvor vigtigt det er, at de rydder op efter sig, og så tager de ud og hjælper med at sætte telte op og hjælper med at rydde op igen bagefter. Og så lokkede vi de unge med en konkurrence om, at dem, der ryddede bedst op efter sig, kunne vinde en koncert, fortæller Marianne Buus om sine højskoleelever.

I alt sorterede Jelling Musikfestival 27 ton affald i 2015. Heraf blandt andet 3,6 ton appelsinskaller. Målet for næste års musikfestival, er at sortere mindst 25% af al festivalens affald.