Fire års fængsel for voldsomme gaskup mod banker

En 32-årig mand fra Vejle er ved Retten i Aarhus blevet idømt fire års fængsel for at have sprængt fire østjyske pengeautomater i luften. Han var også sigtet for et lignende kup i Give sidste år i august.

En række jyske pengeinsitutter var sidste år udsat for voldsomme sprængninger af deres pengeautomater, som også ramte både Billund og Give. I flere tilfælde var skaderne på bankbygningerne så voldsomme, at de langt oversteg udbyttet ved den voldsomme tømning af pengeautomaterne.

quote

Det peb godt nok lidt i ørerne.

32-årig dømt for gassprængninger af pengeautomater

Fremgangsmåden var ifølge manden den samme: De sendte gas ind gennem automaterne, hvorefter gassen blev antændt og skabte sprængningen. 

- Det peb godt nok lidt i ørerne, forklarede den 32-årige fra Vejle mandag i Retten i Aarhus ifølge Ritzau.

I lang tid drev tyvene gæk med både banker og politi - men natten til 20. december sidste år fik politiet fat i to mænd efter nyt kup mod Jyske Bank i Odder.

Det var under flugten fra denne sprængning, at den nu dømte 32-årige mand fra Vejle og en anden formodet medgerningsmænd blev anholdt. Mændene, der kørte i en stjålet Mercedes AMG, kastede partisansøm og et bilbatteri ud af flugtbilen i et forsøg på at standse politiet.

Jagten endte i Tranbjerg syd for Aarhus, da mændene drejede ned ad en vej, der viste sig at være blind. Efterfølgende blev den 32-årige og den formodede medgerningsmænd fængslet. 

I alt blev den 32-årige sigtet for syv sprængninger mod banker i Jylland - deriblandt kuppet i Give natten til den 31. august. Han tilstod dog kun fire af de syv kup - og nægtede bl.a. at have været med i Give.

Anklager Rasmus Gyldenløve valgte på baggrund af indrømmelserne i retten mandag  at lade sagen køre som en ren tilståelsessag om de fire forhold, som den 32-årig ville stå ved, hvilket udløste straffen på de fire års fængsel.

Om en uges tid kommer de næste sigtede i sagen for retten - og her er kuppet i Give fortsat med i sagskomplekset, oplyser anklager Rasmus Gyldenløve hos Østjyllands Politi til TV SYD.

quote

Den her type bankkup er livsfarlige. Der bliver ikke taget hensyn til, om der eventuelt kom forbipasserende.

Rasmus Gyldenløve, anklager, Østjyllands Politi.

Han mener, der er tale om en meget grov sag.

-  Den her type bankkup er livsfarlige. Der bliver ikke taget hensyn til, om der eventuelt kom forbipasserende. Udførelsen er både meget professionel og meget voldsom, som jeg er meget tilfreds med blev straffet med fire års fængsel, siger anklager Rasmus Gyldenløve til TV SYD.