Forgiftet af grøn fluesvamp

Tre personer fra Vejle er indlagt med alvorlig forgiftning, fordi de har spist grøn fluesvamp. Det er anden gang, det sker i løbet af få dage. I alt fem er forgiftede, og deres tilstand er kritisk.

Alle fem er af asiatisk herkomst. De har samlet grøn fluesvamp, fordi den minder om en spiselig posesvamp, der bliver dyrket i Sydøstasien, akkurat, som vi her i landet dyrker champignon.

Ekstremt giftig

De tre forgiftede fra Vejle er en mormor, en datter og et barnebarn, men det er ikke oplyst, hvor de er indlagt. Bispebjerg Hospital oplyser, der på fem dage har været to uafhængige episoder, hvor personer har spist et helt måltid med grøn fluesvamp.

Både den grønne og den hvide fluesvamp er ekstremt giftige, og begge ligner en svamp, der er populær i Asien. Derfor er der sendt advarsler til de thailandske og vietnamesiske ambassader om problemet.

Alle fluesvampe har skæl på hatten, tydelig ring på stokken og en knold, som er omsluttet af en skede. Svampen findes både i en rød, snehvid og grøn udgave. Den røde bliver man syg af. Den grønne og den hvide kan man dø af.

Leveren bliver ødelagt

Hvis man vil samle svampe i Danmark er det efter kenderes opfattelse en aboslut betingelse, at man ved, hvordan fluesvampe ser ud.

Grøn fluesvamp indeholder flere stærke gifte. Nogle af dem kan ikke nedbrydes og begynder omgående at virke, når de kommer ind i kroppen. Giftige amatoksiner nedbryder cellerne. De første tegn på forgiftning er smerter fra mave og tarm. Derefter følger voldsom, efterhånden blodig, diarré, og patienten kaster op.

Symptomerne aftager efter et par døgn. Patienten føler sig bedre, men leveren kan være så ødelagt, at patienten dør efter få dage. Nyrernes celler tager også alvorligt skade.

Når leveren ikke fungerer, renser den ikke blodet for affaldsstoffer, der bliver ført med blodet op til hjernen. Patienten begynder at opføre sig anderledes og synker efterhånden hen i koma. Hvis ikke giften holder op at virke og leveren kommer sig, så dør patienten.