TV der bevæger dig

Forsker i soldater-traumer

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvilke andre psykiatriske lidelser der er til stede hos traumatiserede soldater-veteraner, skriver DR Trekanten.

Centret for Traume- og Torturoverlevere på Banegårdspladsen i Vejle. (Google Maps)

Psykolog Beatriz Ponce de León, der til daglig er tilknyttet Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Vejle, er primus motor på projektet.

- Ideen er kommet igennem min kliniske erfaring med traumatiserede flygtninge og veteraner. Jeg har erfaret, at mange få veteraner har PTSD-diagnosen alene. De har ofte andre invaliderende psykiske lidelser som fx depression. De kan også have andre angstlidelser og personlighedsforstyrrelser.

I forskningsprojektet deltager Syddansk Universitet, Region Syddanmark, Region Midt og Region Hovedstaden. Regionerne skal rekruttere i alt 100 veteraner, som vil deltage i projektet. Og Beatriz Ponce de León håber, at resultaterne vil give et mere præcist overblik over, hvilke andre lidelser der er til stede hos de veteraner, der er ramt af Posttraumatisk belastningsreaktion.

- Så det bliver muligt at udarbejde en mere målrettet behandling og udvikle mere effektive behandlingsmetoder.

Finansieringen til projektet er ikke helt på plads endnu, men Beatriz Ponce de León håber, det kan sættes i gang i slutningen af året - eller begyndelsen af 2014.

Mest sete på tvsyd.dk