Fremtidens losseplads er containerfri - klunsning er ikke bare tilladt, men opfordret
Vi skal vænne os til at se vores affald som en ressource, der skal udnyttes til fulde - i hvert fald i Vejle, der denne lørdag åbner et nyt ressourcecenter som erstatning for genbrugsplads.
Det er nok de færreste, der kan se sig fri for at have spændt traileren på anhængertrækket og kørt en tur på den lokale genbrugsplads med haveaffald, gamle køkkenelementer eller andet skrald.
Men skal vi for alvor nå i mål med den grønne omstilling, så skal vi ikke længere se disse ting som skrald, men snarere ressourcer.
Det mener de i hvert fald i Vejle Kommune, der denne lørdag indvier deres helt nyt ressourcecenter som en nyfortolkning af de genbrugspladser, vi kender.
- Formålet med centret er at medvirke til en adfærdsændring blandt borgerne, så vi ser vores aflagte ting som en ressource, der skal udnyttes og ikke affald, der skal destrueres, forklarer formand for Klima- Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune, Søren Peschardt.
For at forstærke fornemmelsen af, at ens aflagte ting stadig er værdifulde, har man lavet det nye ressourcecenter som en containerfri plads. Du skal derfor ikke smide dine ting i en container, men snarer aflevere det pænt og forsigtigt i en luge, så tingene ikke går i stykker og dermed kan genbruges.
Desuden er hele pladsen overdækket, så heller ikke vind og vejr har mulighed for at gøre skade på de indleverede ting, og dermed er mulighederne for genbrug forbedret, mener Vejle Kommune.
Og så er det ifølge Søren Peschardt helt slut med den ellers så populære småt brændbart.
- Pladsen er lavet, så man kører nedad i værdikæden, altså afleverer man de mest genanvendelige ting først, og til sidst kommer man til det, vi kalder "rest efter sortering", som er afløseren for den gamle "småt brændbart", fortæller han.
Fra losseplads til ressourcecenter
Igennem tiderne har måden vi håndterer vores affald på ændret sig markant. Frem til slutningen af 70'erne havde vi lossepladser, der i sagens natur bare var store huller i jorden, hvor nærmest alle former for affald blev deponeret.
I 80'erne kom lossepladserne til at hedde containerpladser, fordi der kom containere til de forskellige typer affald, der begyndte at blive afbrændt i stedet for deponeret.
Containerpladserne kom med tiden til at hedde genbrugsstationer, som vi kender det i dag, fordi der kom endnu mere fokus på sortering og mulighederne for at genbruge affaldet.
Og nu er det seneste skud på stammen altså, at vi skal vænne os til at se vores affald som en ressource, der skal udnyttes til fulde - i hvert fald, hvis man spørger Søren Peschardt og resten af byrådet i Vejle.
- Det er adfærdsændringen, der skal bane vejen for den grønne omstilling, og jeg vil mene, at det her er tæt på at være et paradigmeskifte på området, siger han.
Klunsning ikke bare tilladt, men opfordret
Det nye ressourcecenter i Vejle har kostet hele 200 millioner kroner at bygge, og selvom Søren Peschardt anerkender, at det er mange penge, så forsikrer han, at det er alle pengene værd.
- Vi har lavet centret, så det ikke betyder nogen form for afgiftsstigning for borgerne. Vi kan drive det nye center med det samme personale, som på den gamle, men vi har optimeret en lang række arbejdsprocesser, og så har vi løftet værdikæden for de ting, der bliver indleveret, forklarer han.
Med det store fokus på genbrugeligheden af de indleverede ting, er det naturligt, at det nye ressourcecenter også gør op med de seneste mange års praksis, hvor klunsning har været forbudt. Her opfordrer de ligefrem brugerne til at tage det med hjem, som de kan bruge.
- Vi har et godt samarbejde med vores genbrugsbutikker, og de er så at sige førstevælger på tingene, men resten bliver samlet i vores egen 'butik', hvor det ikke koster noget at handle, siger Søren Peschardt.
Det er planen, at det nye ressourcecenter også skal bruges til formidling og oplysning af særligt børn og unge, fordi det ifølge Søren Peschardt er dem, der skal bære adfærdsændringen videre i årene, der kommer.