Frygter Jellingsten smuldrer

Tirsdag morgen begynder arbejdet med at sikre de to Jellingsten mod vejr, vind og pilfingre.

I morgen vil en stor kran med en 70 meter lang løftearm således flytte den lille runesten, som om nogle uger skal flyttes ind i en glasmontre.

Men vinteren har været hård ved stenen. Den består af mange lag, og når vand trænger ind og efterfølgende fryser, slår stenen revner.

Derfor er arkæologerne bekymrede for, at stenen vil smuldre.

- Jeg er professionel nervøs. Jeg har arbejdet med at restaurere dysser og jættestuer og er derfor vant til at håndtere sten i den vægtklasse, siger Kulturarvsstyrelsens arkæolog Jørgen Westphal og fortsætter:

- Men vi er ikke vant til at håndtere sten, som er så skrøbelige. Derfor har vi taget ekstra forholdsregler. Vi har fået en smed til at lave et ophæng, så vi løfter stenen på en mere skånsom måde, fortæller Jørgen Westphal.

Stenen skal løftes cirka ti meter, og den kommer tilbage på sin plads om nogle uger, når fundamentet er på plads. Arkæologerne har valgt ikke at løfte den store Jellingsten, men vil lave glasmontrens fundament omkring stenen.

For tre måneder siden blev Jellingstenene udsat for hærværk. En 15-årig dreng indrømmede senere, at have overmalet stenene med grøn graffiti og den kryptiske besked 'Gelwan E'.

Runestenene er på Unescos liste over unik verdenskulturarv.

Verdensarvmonumentet består af de to runesten, en middelalderkirke samt de to største høje, fra vikingetiden.

Det er på listen, fordi det afspejler den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i Skandinavien.