Givskud Zoo mister kæmpeodder-unge

For to måneder siden kunne Givskud Zoo offentliggøre fødslen af den første danske kæmpeodderunge nogensinde. Nu melder zoo, at ungen desværre er død.

I december kunne Givskud Zoo fortælle offentligheden, at den første kæmpeodderunge nogensinde var født i en dansk zoo. Det var en lille zoologisk sensation, at Givskud Zoos kæmpeodderpar, Frieda og Saro, en måned tidligere var blevet forældre. Ungen trivedes i bedste velgående, men nu er ungen desværre død.

? Oddernes dyrepasser fandt ungen liggende død i anlægget onsdag morgen. Vores dyrlæge obducerede derefter ungen, og efterfølgende prøveresultater har nu vist, at ungen døde af lungebetændelse forårsaget af hæmolytiske streptokokker. Bakterien er også udbredt hos mennesker og kan forårsage lunge- og halsbetændelse. Det er uvist hvorfor, men netop lungebetændelse er dødsårsagen for langt de fleste kæmpeoddere i fangenskab, siger Richard Østerballe, direktør i Givskud Zoo.

? Både Frieda og Saro har oplevet mindre søskende, da de selv var små, men de er trods alt førstegangsforældre. Man ser tit i dyreverdenen, at de førstefødte ikke overlever, og det ville have været en sensation, hvis kæmpeodderungen havde overlevet. Til gengæld har Frieda og Saro jo vist, at de er i stand til at yngle, så det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer et nyt kuld, siger Richard Østerballe.

Medarbejderne i Givskud Zoo havde glædet sig til at vise ungen frem for publikum i vinterferien, hvor der afholdes vinter-event fra den 12. ? 16. februar.