Halvdelen af Danmarks nytårskrudt ligger gemt på nedlagt flyvestation

Omkring halvdelen af landets fyrværkeri skal køres ud fra den gamle flyvestation i Vandel inden nytårsaftensdag. Det giver travlhed.

Selvom juleaften er så tæt på, at man næsten kan røre den, er der andre, der allerede tænker på at gøre sig klar til et andet højdepunkt på året - nytårsaften.

På den gamle og nedlukkede flyvestation i Vandel stod de tomme hangarer tidligere bare hen, men de har nu fået en ny mission i tilværelsen.

Hangarerne gemmer nemlig på omkring halvdelen af Danmarks nytårskrudt, der sendes videre ud til butikkerne i disse dage.

Lillejuleaftensdag modtog Fyrværkerieksperten 17 nye containere med krudt i.
Lillejuleaftensdag modtog Fyrværkerieksperten 17 nye containere med krudt i.
Foto: Frank Bisgaard Winther, TV SYD

Firmaet bag den store mængde krudt er Fyrværkerieksperten, der mærker travlheden, efter at man har fået 300 container hjem på kort tid. Men også fordi krudtet kun kan sælges frem til nytårsaftensdag.

- Containerne er ved at blive tømt, og så skal de pakkes og sendes ud til kunderne med det samme. Det giver stor travlhed, men det er nu helt okay, siger Morten Sørensen, der er direktør for Fyrværkerieksperten.

Direktøren fortæller, at salget er gået godt indtil videre, selvom man har oplevet lidt problemer undervejs.

Krudt, Vandel Flyvestation
Foto: Frank Bisgaard Winther, TV SYD

Fyrværkerieksperten har fået meget af krudtet sent hjem, hvilket har givet nogle udfordringer. Det meste nytårskrudt ligger dog efterhånden i de store betonhangerer i Vandel klar til at blive solgt videre.

Ligger meget centralt

At det netop er de gamle flyhangarer på Flyvestation Vandel, der er blevet valgt til opbevaring af krudtet, er langt fra et tilfælde.

Hangarerne, der engang beskyttede krigsmateriel, har først og fremmest en god, logistisk placering, fortæller direktør Morten Sørensen.

Krudt, Vandel Flyvestation
Foto: Frank Bisgaard Winther, TV SYD

- Vandel ligger meget centralt i landet, og det er vigtigt, når man distribuerer fyrværkeri. Vi får bestillingerne ind om aftenen og skal kunne levere morgen efter, så derfor er Vandel et godt sted at køre ud fra, siger han.

Derudover ligger flyvestationen langt fra naboer, hvilket gør det sikkert for omverdenen, hvis der skulle ske en ulykke, som man tidligere har set over årene.

Salget af nytårskrudt startede den 15. december.

Krudt, Vandel Flyvestation
Foto: Frank Bisgaard Winther, TV SYD