Han vil omskrive danmarkshistorien: - Gorm den Gamle boede i Vestjylland
Man lærer i skolen, at kongerækken begynder med Jelling-dynastiet. Men ifølge en vestjysk forfatter foregik det et helt andet sted.
84-årige Ernst Munck har haft hovedet begravet i bøger og gamle skrifter de sidste fem år. Han har haft færten af en sensation, og nu er han parat til at udgive en ny version af den ældste danmarkshistorie.
- Jeg var rigtigt overrasket, da jeg fandt ud af, hvordan det må have hængt sammen, siger han.
Ernst Munck har en stor del af sit voksne liv beskæftiget sig med lokalhistorie på hobbyplan. Han bor i byen Hee lidt nord for Ringkøbing, og det var i forbindelse med undersøgelser af den egn, at han pludselig blev viklet ind i royale tråde.
- Jeg er kommet frem til, at det simpelthen kun kan være rigtigt, at hele Gorm-slægten, og det vil sige hele vores danske kongeslægt, faktisk stammer her fra Hee, siger Ernst Munck.
En vanskelig historisk tid
Som baggrund for Ernst Muncks udgivelse har han læst en lang række gamle bøger og skrifter og lavet såkaldt filologisk undersøgelse.
- Det er en udfordring at beskæftige sig med vikingetiden, for vi har nærmest ingen skriftlige kilder derfra, siger Ernst Munck.
Ikke desto mindre er det lykkedes forfatteren at stykke et billede sammen, hvoraf han hævder, at de danske konger - også Gorm den Gamles far, Hardeknud - har haft en væsentlig base i Hee.
- Hee har ligget fantastisk godt, fordi man har haft adgang til Vesterhavet og samtidig ligget i læ af klitter.
Panderynker i Jelling
Ernst Muncks påstande stemmer ikke helt overens med den opfattelse, man har i Jelling. Ikke desto mindre hilser museumschef Morten Teilmann-Jørgensen den nye teori velkommen.
- Det er som udgangspunkt dejligt, at folk beskæftiger sig med den tid, vi arbejder med hernede. Man skal bare sørge for, at teorien er sandsynlig.
Morten Teilmann-Jørgensen understreger faktisk, at man ikke ved præcis, hvor Gorm den Gamle kom fra.
- Det kan sagtens være, at Gorm den Gamle har haft en eller anden form for base i Hee. Men vi har også hørt gode teorier om, at han kommer fra Skåne og England, siger Morten Teilmann-Jørgensen.
Hvor stammer stenen fra?
Der er dog navnligt ét punkt, hvor de to herrer ikke er helt enige. I Jelling står der nemlig to runesten - en stor og en lille. Rejst af henholdsvis Gorm den Gamle og hans søn Harald Blåtand.
Ernst Munck har en teori om, at den ene sten slet ikke er rejst i Jelling.
- Man kan læse i Saxos skrifter, at Harald Blåtand fik folk og fæ til at slæbe en stor sten til Jelling fra et sted i Jylland. Jeg mener, Thyra-stenen må være ristet i Hee og rejst i forbindelse med Thyras død, og at Harald Blåtand så har beordret den til Jelling, siger Ernst Munck.
Her går museumschefen i Jelling dog i rette med den vestjyske forfatter.
- Det er ikke den lille, men den store sten, Saxo skriver om, og i det hele taget mener vi, det er usandsynligt, at man rister og rejser en runesten og så efterfølgende flytter den så langt. Det vil ligne vikingerne dårligt, siger han.
Ernst Muncks bog udkommer officielt mandag 30. september.