- Harald Blåtand ville have råbt hurra: Jelling er mere synlig i dit næste pas

Hvis du har bestilt et nyt pas siden oktober, så har du modtaget et, hvor Jellingstenen har en ny fremtrædende rolle i passet.

Harald Blåtand ville være henrykt, hvis han vidste, hvordan det nye danske pas ser ud.

Det er museumschef for Kongernes Jelling, Morten Teilmann-Jørgensen, slet ikke i tvivl om.

- Harald Blåtand byggede kæmpestort og kunne godt lide at slå ud med armene, så hvis han havde fået at vide, at han - 1000 år efter at have bygget her i Jelling - var på alle de sider af passet, så ville han have råbt højt hurra.

Det var Harald Blåtand, der rejste Jellingstenen. Den berømte sten har nu fået en mere fremtrædende rolle i redesignet af det danske pas, der blev sat i produktion i oktober 2021.

Ændringer i det nye pas

Ingen finger med i spillet

Museumschefen havde ikke hørt om opgraderingen i passet, før et familiemedlem havde set det nye pas og skrev til ham, at der var sket ændringer.

- Jeg blev lidt nervøs, for jeg var bange for, at vi var røget helt ud af det nye pas, for vi er jo placeret i det gamle. Men da jeg så det, så kunne jeg se, at det var helt fantastisk, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Og i og med Kongernes Jelling slet ikke har været involveret i designet af det nye pas, har museumschefen kun én ting at sige:

- Vi siger bare tak.

Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef for Kongernes Jelling, er glad, for at Jellingstenen har fået en mere fremtrædende plads i passet.
Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef for Kongernes Jelling, er glad, for at Jellingstenen har fået en mere fremtrædende plads i passet.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

Gratis reklame udvidet

Tak er måske et fattigt ord. I hvert fald er Morten Teilmann-Jørgensen glad for den gratis reklame, stedet nu får.

Han er godt klar over, at det ikke er alle med et dansk pas, der er klar over, at Jellings historie er repræsenteret i passet, men han tror, at flere vil opdage det, nu hvor det er mere synligt.

- For os er det jo fantastisk, at vi får god markedsføring i det pas, som de fleste danskere har, siger han.

Selvom der er kommet et nyt pas, er dit gamle stadig fuldt ud gyldigt. Du behøver derfor ikke skifte pas, før dit nuværende udløber.