TV der bevæger dig

Hele branchen er på spil i Vejle

3F erkender nu, at fagforbundet risikerer at miste en hel branche, hvis sagen om Vejlegården ender med nederlag.

Fagbevægelsen risikerer at miste en hel branche.

Sådan lyder det fra 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen til Avisen.dk.

- Hvis det er sådan, at vi trækker os tilbage her, hvad så med de andre steder? Så begynder de at falde sammen, siger 3F's forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, til Avisen.dk.

Formanden henviser til, at 35 restauranter i København, Aarhus og Viborg omkring 1. maj opsagde deres overenskomst med 3F. Alle stederne blev medarbejdere med 3F-overenskomst sendt hjem i en såkaldt lockout fra arbejdsgiverne.

Derfor trækker sagen i Vejle tråde til en langt større dagsorden om, at 3F frygter, at endnu flere restauranter forlader fagforbundet i en regulær masseopsigelse.

Systemet kan falde sammen

- Spørgsmålet er simpelthen, om hele overenskomstsystemet inden for hotel og restauration er faldet sammen om et år eller to, lyder det fra Poul Erik Skov Cristensen, der tilføjer:

- Hvis vi ikke siger nej til det her, så kan det være starten på en udvikling, hvor du får afreguleret hele restaurationsbranchen.

Hos 3F's modpart i den aktuelle sag i Vejle, Kristelig Fagforening, er man enig i, at sagen trækker tråde langt ud i fremtiden.

- Der er ingen tvivl om, at der er større perspektiv i sagen om Vejlegården, siger Krifa's landsformand, Søren Fibiger Olesen til Avisen.dk.

Han peger dog på, at konflikten handler om, at 3F skal indse, at konkurrencen på overenskomstområdet må sættes fri.

- Sagen handler ikke blot om løn- og ansættelsesvilkår på Vejlegården. For mig at se drejer det sig om det frie valg til at vælge den overenskomst, man ønsker, siger han.

Udmeldingen fra 3F kommer alt imens konflikten omkring Vejlegården måske går ind i en ny og mere forsonelig fase.

Både 3F, Kristelig Fagforening og Vejlegårdens ejer, Amin Skov, er åbne over for et mæglingsmøde.

Men hvorvidt mødet vil bære frugt er mere tvivlsomt. 3F fastholder, at Vejlegården må indgå overenskomst med dem, mens Amin Skov ved flere lejligheder har sat sin virksomheds overlevelse på spil.