TV der bevæger dig

Hunden Miggi mindes med en urne i vindueskarmen

Vi har længe haft mulighed for at sige et særligt farvel til nære familiemedlemmer eller venner. Nu breder tendensen sig også til vores elskede kæledyr.

Minderne om Miggi omfatter en kalender med foto og poteaftryk. Plus urnen med asken. Foto: Ole Møller, TV SYD

02:20

Flere og flere kæledyr kremeres enkeltvis. Video: Ole Møller, TV SYD

De sidste rester af Lena Rosenlunds elskede hund Miggi står nu i vindueskarmen. Foto: Ole Møller, TV SYD

Flere og flere kæledyr kremeres enkeltvis. Foto: Ole Møller, TV SYD

1 af 4

Ønsket om et personligt farvel til hunden, katten eller undulaten mærker de blandet andet hos landets dyrekrematorier. Her bliver flere kæledyr kremeret på samme måde som mennesker. Kæledyret bliver kremeret enkeltvist, og efterfølgende bliver asken udleveret i en urne.

Det personlige farvel kender Lena Koudal Olander Rosenlund fra Vejen. Hun har nu kun minderne om sin elskede hund Miggi tilbage – sammen med asken i den glaserede vase i vindueskarmen.

Det har været vigtigt at få et varigt minde, for hunden har betydet meget for familien i mange år.

Dyrene betyder mere og mere - og behandles også som familiemedlemmer, når de skal herfra.

Anette Laursen, Kæledyrskrematoriet, Randbøl

- Det var den helt rigtige måde for os at gøre det på. Det er en mere værdig og respektfuld måde, siger Lena Rosenlund til TV SYD.

Der er i dag langt flere, der vælger at tage afsked med deres kæledyr på en mere personlig måde. Det bekræfter de på Kæledyrskrematoriet i Randbøl.

Siden 2006 har de modtaget mange kæledyr. Men hvor de tidligere blev samlet ind hos dyrlægerne og brændt i ovnen samlet, så møder flere i dag personligt op. De ønsker deres kæledyr brændt enkeltvis.

- Dyrene betyder mere og mere - og behandles også som familiemedlemmer, når de skal herfra, forklarer Anette Laursen fra Kæledyrskrematoriet i Randbøl.

Det var den helt rigtige måde for os at gøre det på. Det er en mere værdig og respektfuld måde.

Lena Koudal Olander Rosenlund, Sygeplejerske, Vejen

Kæledyrskrematoriet vurderer, at mellem 15 og 20 personer hver uge møder op og ønsker en urnekremering af deres kæledyr. Men der er også flere og flere, der går skridtet videre og vælger mere end en urne.

- Det sidste nye er smykker, hvor lidt af asken kommer i selve smykket, forklarer Anette Laursen.

Hos Lena Rosenlund kommer urnen fremover til at stå i stuen som et minde om deres afdøde hund. Hun føler, den er kommet godt herfra.

- Vi tænder et lys om aftenen, så børnene er med i det. På sigt kan det være, vi stryger asken ud på nogle steder, hvor de kan lide at være, slutter Lena Rosenlund.

En enkeltkremering af en hund med urne koster 1.250 kroner. For en kat skal man betale 900 kroner, mens smådyr koster 400 kroner. Uden urne er prisen henholdsvis 975, 725 og 300 kroner.

Derudover tilbyder Kæledyrskrematoriet at en del af asken kan bruges i et smykke. Der ligger priserne mellem 800 og 1.500 kroner.