Hvalen i Vejle Fjord lever endnu

Lidelserne for den strandede finhval i Vejle Fjord fortsætter. Fredag eftermiddag var den cirka 15 meter lange hval stadig i live, og nu tør ingen gætte på, hvornår den dør.  

Hvalen stødte onsdag på grund på lavt vand og sidder nu uhjælpelig fast. Hvalens ryg stikker cirka en meter op over vandoverfladen, og da den kun ligger cirka 50 meter fra den sydlige fjordbred, kan de mange tilskuere  følge hvalens dødskamp på tæt hold.

Den ånder

Finhvalen kæmper nu på andet døgn for livet i Vejle Fjord. "Det blæser mere, så bølgerne skyller lidt hen over den", fortæller vildtkonsulent fra Skov- og Naturstyrelsen Peter Bülow, som har holdt øje med hvalen siden fredag middag.

- Den blåser lidt oftere end i går, måske fordi den får lidt vand med ind, når den trækker vejret, siger han.

Ikke flere gætterier

Hval-biolog ved Zoologisk Museum i København, Hanne Strager, var en af de eksperter, som spåede, at hvalen kun ville overleve strandingen i Vejle Fjord i 24 timer, men den fire-årige hval er stadig i live.

- Du får mig ikke til at byde på, hvornår hvalen dør, for jeg har allerede taget fejl to gange. Men den kommer i hvert fald ikke til at ligge i ugevis, siger Hanne Strager til Ritzau.

Finhvalen i Vejle Fjord er måske svømmet ind på lavt vand i Vejle Fjord for ikke at risikere at drukne. Hanne Strager kan se, at hvalen er meget tynd, hun mener derfor, at det er overvejende sandsynligt, at det er den samme hval, som for flere uger siden blev set omkring Fyn.
 
Den plejer at leve på det store åbne hav, hvor den lever af stime-fisk, og der er ikke meget føde for den i de indre danske farvande. Hun afviser, at man kan tvangsfodre den.

- Det kan man ikke forestille sig. En trænet delfin i et akvarium kan man få til at åbne gabet, men man kan ikke tvangsfodre en stor bardehval, siger Hanne Strager.

Skal undersøges

Hval-eksperter udelukker, at hvalen kan overleve. Selvom hvalen endnu ikke er død, er der lagt en fast slagplan for dens videre færd. Zoologisk Museum skal stå for at fragte dyret til København, hvor skeletteringen af den 30 ton tunge hval kommer til at foregå for næsen af københavnerne.

Dyrlæger vil forsøge at finde ud af, hvorfor hvalen strandede, og derefter bliver skelettet lagt i en stor container fyldt med elefantekskrementer.

- Skelettet ligger og komposterer i 3-4 uger. På grund af de bakterier og varme, som komposten udvikler, får man rådnet resten af kødet væk, og tilbage bliver et flot skelet, siger konservator Abdi Hedayat fra Zoologisk Museum.

Nyt hval-museum

Den endelige destination for den 15 meter lange finhval bliver måske en ny stor hval-hal. Statens Naturhistoriske Museum har planer om at bygge et nyt museum i Botanisk Have i København, efter at Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum er slået sammen til Statens Naturhistioriske Museum.

- Der er planer om at bygge en stor hval-hal på 2000 kvadratmeter, hvor stort set alle vores store hval-skeletter skal udstilles. Det er alt fra blåhval til kaskelotter og selvfølgelig også finhvalen, siger konservator Abdi Hedayat.

Zoologisk Museum i København har verdens største hval-samling, hvor alle strandede hvaler i Danmark er blevet samlet siden 1800-tallet.