Hvalen næsten klar til afgang

Finhvalen fra Vejle Fjorde er pakket i containere og skal blandes med elefantmøg, inden den køres til Sjælland. Borgmester håber fortsat, at skelettet kommer tilbage til Vejle.

Konservatorerne i Vejle har arbejdet hurtigere end piratfisk for at få skåret hvalens skelet fri. Processen med at skelettere den 17,2 meter lange finhval begyndte mandag klokken 13 og ventes afsluttet omkring tirsdag middag.

- Vi sluttede klokken 20.00 i aftes (mandag), fordi vores kranfører på det tidspunkt havde arbejdet i 15 timer og ikke måtte arbejde mere. Jeg vil tro, at vi har et par timers arbejde foran os nu, siger konservator Abdi Hedayat, Zoologisk Museum.

Elefantmøg er godt

Konservatorerne gik klokken 8 tirsdag morgen i gang med at flytte hvalens skelet op i containerne og fylde dem med elefantmøg fra Københavns Zoo.

Der er en årsag til, at elefantmøg er den foretrukne gødning til at rense finhvalens skelet. Det er gødning fra en planteæder, og lige præcis elefanten omsætter meget lidt af sin føde. Møget er meget rent, men der er stadig bakterier i, så det er meget effektivt til at opløse kødrester uden at lugte.

Abdi Hedayat har ledet arbejdet, og han har aldrig før skeletteret så stor en hval.

- Det er gået rigtig godt. Alle har håndteret det meget fornuftigt. Der har været et utal af forskellige mennesker, som skulle have prøver af dyret, men alle har været topprofessionelle, og jeg har kunnet arbejde samtidig med, siger en meget tilfreds Abdi Hedayat.

Borgmesteren håber endnu

Containerne med hvalens skelet og elefantmøg skal stå i Nordsjælland, men det kan være, at hvalens rene og nypudsede skelet vender tilbage til Vejle. Det har Vejles borgmester i hvert fald ikke opgivet endnu.

- Det er stadig mit ønske at få hvalen tilbage til Vejle, når den er renset og undersøgt og eksperterne har fået, hvad de skal have, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Udstillingschef Hanne Strager fra Statens Naturhistoriske Museum afviser, at Vejle får skelettet.

- Jeg må ikke give det væk, det forhindrer loven. Vi har som del af Nationalmuseet ansvaret for at sikre, at hvalen er tilgængelig til forskningsmæssige og formidlingsmæssige formål, siger Hanne Strager.

Har et i forvejen

Zoologisk Museum har en af verdens største samlinger af hvaler, og har i forvejen et skelet af en finhval liggende i gemmerne.

- Det er jo ikke sådan, at fordi vi har et, hvad skal vi så med et til. Det er sådan med en videnskabelig samling, at jo mere der er i den, des mere interessant er den, siger Hanne Strager.

Arne Sigtenbjerggaard har endnu ikke forestillet sig, hvor skelettet af den 17,2 meter lange hval skal hænge i Vejle.

- Der er jo ikke umiddelbart en væg, som vi kan hænge den op på, men alt det finder vi ud af, siger han.
r.

Vil gerne hjælpe

Hanne Strager mener, at bølgerne nu lige skal lægge sig, og så vil hun gerne tale med borgmesteren om, hvilke ønsker han har, og hvordan museet kan hjælpe, for eksempel ved at være behjælpelig med en udstilling.

- Dels skal udstillingsstedet være i orden i forhold til fugtighed, lys og sikring, men derudover er det vigtigt, at hvalen bliver udstillet i forbindelse med en formidlende udstilling om hvaler i almindelighed. Historien om finhvalen er interessant her og nu, men det er den ikke i et længere perspektiv, siger Hanne Strage