TV der bevæger dig

Ingen tvivl: Hvalborg skal til København

Finhvalen som TV SYD har døbt Hvalborg, skal til Zoologisk Museum i København. Det ligger nu fast, selv om Vejles borgmester ikke har villet give slip på den.

Borgmester Arne Sigtenberggaard fulgte arbejdet. Han vil gerne have skelettet til Vejle.

Det er nu afgjort, at den 17,6 meter lange finhval, som ligger død på havnen i Vejle, skal til Zoologisk Museum i København, når den er blevet parteret.

Skelet renses med elefantlort

- Det ligger fast, at skelettet kommer til København for at blive renset.

Det er en proces, som tager flere måneder, og den skal foregå herovre, siger udstillingschef Hanne Strager fra Zoologisk Museum.

I København er zoologerne allerede begyndt at indsamle elefantlort. Hvalens skelet skal ligge i en container i to måneder - med elefantlort for at rense skelettet...

Vejle vandt første runde

Forvirringen om, hvor hvalen skulle ende sine dage har været total, efter at Vejles borgmester har holdt på, at den burde blive i Vejle. Planen var ellers, at hvalen skulle køres med blokvogn til København, når den blev bjærget.

Borgmesteren vandt første runde. Han fik lov til at beholde hvalen til selve parteringen, som skal foregår på havnen i Vejle til glæde for vejlenserne.

Ejendomsret

Men borgmesteren må lægge sig foran den store lastbil, som skal køre resterne af hvalen til København, hvis han vil forhindre hvalen i at forlade Vejle, når den er færdigparteret.

- Ejendomsretten kan ikke diskuteres. Vi varetager skelettet for staten, sådan er reglerne. Vi har pligt til at tage vare på det, og vi har pligt til at stille det til rådighed for forskning og formidling, fastslår udstillingschef Hanne Strager.

Kan låne skelet

Hun understreger, at Vejle, ligesom alle andre gerne må låne skelettet, og det har hun også talt med borgmesteren om.

- Vi er åbne for, hvis Vejle vil låne skelettet til udstillingsformål, det har vi også sagt til borgmesteren. Men de kan også være at folk i Holstebro gerne vil se hvalen. Der er jo aldrig hvaler, der strander i Holstebro siger hun.

Det sidste hvilested

Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V), sagde søndag i TV SYD, at han må acceptere juraen omkring hvalen. Man han føler stadig, at det vil være passende, hvis hvalen får sit sidste hvilested i Vejle, når "den nu har valgt at dø i Vejle Fjord".

Borgmesteren fulgte i øvrigt arbejdet med at bjerge hvalen på nærmeste hold. Han var med ude på fjorden og fik mulighed for at klappe den døde Hvalborg på havnen.