Iranske sygeplejersker elsker Danmark, men de risikerer at måtte tage hjem igen

Hanya og Sanaz har henholdsvis 13 og 10 års erfaring som sygeplejerske i Iran. Nu håber de at kunne få autorisation til at kunne arbejde som sygeplejerske i Danmark Foto: Finn Grahndin
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lovændring har gjort det nemmere for iranske sygeplejersker at komme til Danmark. Op mod 150 ventes godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed i år. Det er ti gange så mange godkendte sygeplejersker fra Iran i Danmark end i fjor.

Hun er presset for tid. Ni måneder. Så må hun tilbage til Iran. Med mindre...

Hanya Solaimani har været her i godt to år og vil helst blive i Danmark. Hun er sygeplejerske og har 13 års erfaring i sit hjemland. Hun er kommet hertil med en drøm om at blive dansk sygeplejerske. Men det kræver en autorisation, for sygeplejerske er en beskyttet titel.

Hun mangler blot en såkaldt evalueringsansættelse på et halvt år på et sygehus for at kunne kalde sig sygeplejerske i Danmark.

- Jeg har søgt rigtig mange steder og er lidt ked af, at jeg mange gange slet ikke får et svar. Men jeg håber stadig og vil være lykkelig, hvis jeg kunne afslutte min uddannelse og blive sygeplejerske, siger hun.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg: - Det er etisk forkert, at modtage sygeplejersker fra lande, der selv har brug for dem.

Der mangler ansættelser

Dansk Sygeplejeråds forkvinde, Dorthe Boe Danbjørg, siger, at de udenlandske sygeplejersker, der er kommet til Danmark, selvfølgelig skal behandles ordentligt.

- Her er det et problem, at det er for svært at få en evalueringsansættelse, at kravene til evalueringsansættelserne er for uklare, og at det kræver mange ressourcer på afdelingen at have nogen i evalueringsansættelse. De politiske ønsker om at rekruttere fra udlandet hænger ikke sammen med virkeligheden i sundhedsvæsnet.

Blandt de iranske sygeplejerske førte den usikre situation til, at 60 sidst i august demonstrerede på Rådhuspladsen i København. De ønskede klart besked, om det danske sundhedsvæsen overhovedet ville have dem eller ej.

Rekrutteringskoordinator i Vejle Kommune, Dina Schjødte, hjælper de iranske sygeplejersker med at få erfaring på det danske arbejdsmarked og med at få dem videre i systemet, så de kan ende med at få autorisation som danske sygeplejerske Foto: Finn Grahndin

Vejle-projekt

Vejle Kommune har gennem sidste år og i år ansat over 20 iranske sygeplejersker og læger. På nuværende tidspunkt er der 14 iranske sygeplejerskekandidater ansat.

Dina Schjødte er rekrutteringskoordinator i kommunen og arbejder med at finde egnede jobs til tosprogede med at finde egnede jobs i velfærdsområdet. Som plejehjem og botilbud. Projektet er en indsats som hjælper med at få kandidaterne godt integreret på arbejdspladsen, hvor der især er fokus på sprog og kultur.  

- De skal indenfor de tre år, de kan være her, lære så meget dansk, at de kan få den endelige seks måneders evalueringsansættelse på et sygehus, så de kan få autorisation som dansk sygeplejerske, siger hun.

Men der er ingen iranske sygeplejersker fra Vejle, der er kommet videre i evalueringsansættelser i Region Syddanmark og flere har ophold, der snart ophører.

- Det er ærgerligt, at de ikke kan færdiggøre uddannelsen, når vi nu står og mangler sygeplejersker i Danmark - også på kommunale plejehjem. Nu hvor de kan varetage arbejdet og vil blive i Danmark, siger Dina Schjødte.

Formanden for sundhedsudvalget Mette With Hagesen.

Nu kommer de

Sagen om evalueringsansættelæser har netop været debatteret under budgetforhandlingerne i Region Syddanmark. Og her har man besluttet, at give tre millioner kroner til at støtte til de sygehusafdelinger, som vil oprette en stilling for en sygeplejerske udenfor EU i en evalueringsansættelse. Der bliver tale om 25 evalueringsansættelser per år fra år 2025.

- Kandidaterne kan ikke i alle situationer indgå helt på lige fod med afdelingens sygeplejersker, og der skal være tid til at evaluere medarbejderne undervejs i forløbet, siger formanden for Sundhedsudvalget, Mette With Hagensen, Socialdemokratiet.

- Betyder det, at I erkender, at I hidtil ikke har haft nok evalueringsansættelæser i forhold til behovet?

- Vi har ikke længere sygeplejerskemangel, som vi havde for bare et-to år siden. Men omvendt vil vi gerne sørge for, at de iranske sygeplejersker får hjælp, nu hvor staten har bedt dem komme til Danmark. Samtidig kan vi se i prognoserne, at vi om nogle år igen kan stå i en situation, hvor vi mangler sygeplejersker.

Savner sit hverv

Nu arbejder Hanya Solaimani som ufaglært arbejdskraft på Plejecentret Rosengården i Vejle.

- Jeg har lært så meget her på plejecentret med det danske sprog og om, hvordan man her arbejder fagligt, siger hun.

De to sygeplejersker er glade for arbejdet på plejecentret Rosengården i Vejle, fordi de her har lært meget om den danske arbejdskultur og om det danske sprog. Foto: Finn Grahndin

Men hun savner sit hverv som sygeplejerske.

De er fem iranske sygeplejersker og en iransk jordemoder, der arbejder på plejecentret som ufaglærte. De er i samme situation.

Sanaz Aghazadeh arbejder også på plejecentret. Hun er her med mand og to børn. Familien afhænger af, at hun får autorisation til at blive sygeplejerske i Danmark. For ansøgerne skal forsørge sig selv, mens de er i Danmark. De får typisk tre års opholdstilladelse.

Joan Zeuthen, beboer på plejecentret Rosengården, nyder at få en snak med de iranske sygeplejersker. Selv stammer hun fra England og forstår godt at det danske sprog kan være svært at lære Foto: Finn Grahndin

Velkommen til Danmark

Faktisk er de her fordi den danske regering har åbnet dørene og budt dem velkommen. Det skete, da den såkaldte Robusthedskommission kom med deres anbefalinger til at forbedre sundhedsvæsenet.

Vilde med Danmark

Antal ansøgninger fra sygeplejersker fra lande uden for EU/EØS:

 2019: ca. 210                        (heraf ca. 120, som har en uddannelse fra Iran)

2020: ca. 990                        (heraf ca. 810, som har en uddannelse fra Iran)

2021: ca. 1.080                     (heraf ca. 680, som har en uddannelse fra Iran)

2022: ca. 670                        (heraf ca. 500, som har en uddannelse fra Iran)

2023: ca. 1.070                     (heraf ca. 570, som har en uddannelse fra Iran)

2024 (1. januar – 31. maj): ca. 870 (heraf ca. 280, som har en uddannelse fra Iran)

En af anbefalingerne gik på at få flere indiske og iranske sygeplejersker til Danmark. Der mangler nemlig sygeplejersker.

Se Robusthedskommissionens anbefalinger, september 2023

Især iranske sygeplejersker, jordemødre og læger har reageret. Det gjorde de allerede inden Robusthedskommissionens redegørelse udkom i 2023, men der kommer stadig flere ansøgninger. Følgende opgørelse er fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Iranske sygeplejersker

Stadig flere får autorisation til at kalde sig selv for sygeplejerske. I 2023 fik 18 iranske sygeplejersker i alt autorisation. Det tal voksede til 50 i første kvartal af 2024.

2019: ca. 10                          (ingen med uddannelse fra Iran)

2020: ca. 10                          (ingen med uddannelse fra Iran)

2021: ca. 10                          (heraf under 5, som har en uddannelse fra Iran)

2022: ca. 30                          (heraf ca. 20, som har en uddannelse fra Iran)

2023: ca. 180                        (heraf ca. 150, som har en uddannelse fra Iran)

2024 (1. januar – 31. maj): ca. 60 (heraf ca. 50, som har en uddannelse fra Iran)

Beboer: De er kærlige

På Plejecenter Rosengården er tilfredsheden med de iranske sygeplejersker (og jordemoder) stor. Den iranske kultur, hvor hele familien og de ældre i familien spiller en stor rolle, smitter af.

- De er meget kærlige. Med stort K. Og de gør alt, hvad de kan for at hjælpe os. Ind i mellem kan de selvfølgelig godt have lidt svært ved at forstå, hvad vi siger, for vi mumler jo tit. Men vi finder ud af det, siger en af beboerne på plejecentret, Kirsten Bernhøj.

Kirsten Bernhøj er fuld af lovord, når det gælder de iranske medarbejdere på plejecentret: - I gør det simpelthen så godt, siger hun. Foto: Finn Grahndin

Anja Jeanette Hansen, centerleder på Rosengården, roser de iranske medarbejdere.

- Det er tydeligt, at de kommer med en faglig viden, som de bruger. Men det er også tydeligt, at de arbejder hårdt på at få styr på det danske sprog. Det fylder selvfølgelig meget i deres hverdag, at de skal have styr på alt det nye med fx hierarkiet, som er noget anderledes her som i Iran. Men jeg kan sagtens se dem for mig som sygeplejersker, siger hun.

Anja Jeanette Hansen, leder af plejecentret Rosengården, er glad for de dygtige iranske sygeplejersker, men egentlig også for at slippe dem igen, for så ved hun, at de er kommet videre - som de jo skal for at få autorisation som dansk sygeplejerske Foto: Finn Grahndin

Kritik af ideen

I fagforeningen Dansk Sygeplejeråd er man ikke umiddelbart begejstret for de mange iranske sygeplejersker. Eller rettere: Man er ikke så begejstret for ideen.

- Jeg kan godt forstå, at nogle iranske sygeplejersker søger til Danmark for at finde arbejde, og mit indtryk er da også, at de generelt er kompetente og gode kollegaer. Men det er generelt etisk forkert at rekruttere sygeplejersker fra udlandet, når der er global mangel på sygeplejersker. Danmark bør ikke bidrage til at dræne andre landes sundhedsvæsener,” siger forkvinde i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg.

Hun sad selv i Robusthedskommissionen som repræsentant for arbejdsmarkedets parter. Men har altså ikke været enig i en af konklusionerne fra kommissionen. 

Heldig lottospiller vinder 12 millioner kroner i Bilka

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Udgivet

Har du købt din lottokupon i Bilka Kolding i denne uge, så bør du være ekstra opmærksom, når du løber vindertallene igennem.

Der er nemlig solgt en kupon i supermarkedet med syv rigtige vindertal og en gevinst på 12 millioner skattefrie kroner. Det oplyser Danske Spil i en pressemeddelelse.

Hos Bilka Kolding har man tidligt lørdag morgen endnu ikke hørt noget om, at der skulle være vundet 12 millioner i deres butik, men kalder det "fantastisk".

Ifølge de medarbejdere TV SYD talte med lørdag, mindes man ikke, at der tidligere er blevet vundet beløb i den størrelsesorden i Bilka Kolding.

Der var i alt 24 millioner kroner i førstepræmiepuljen lørdag. Udover de 12 millioner, der blev vundet i Kolding har en person fra Region Midtjylland vundet den anden halvdel af førstepræmiepuljen via sit Lotto Plus-abonnement.

Hun har skrevet den bog, hun selv manglede som 13-årig

Influencer Malene Severinsen fra Vojens har sammen med seks andre Influencer skrevet en bog, hvor de deler ærligt ud af deres egne mentale udfordringer i opvæksten i håb om at give unge et sprog til at tale åbent om mental sundhed. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD
Udgivet

Flere og flere børn og unge mistrives og får diagnoser. Med en ny bog fra syv influencere skal de kunne spejle sig i de problemer, influencerne selv har haft.

Børn og unge mangler personer at spejle sig i, hvis de har det skidt og døjer med mentale problemer, som måske munder ud i en diagnose.

Derfor har syv influencere skrevet bogen 'Sådan har jeg det' om deres erfaringer med mentale udfordringer.

Fælles for dem er, at de alle har været åbne om deres egne mentale helbred på de sociale medier.

Derfor rakte forlaget Alvilda også ud efter dem, da forlaget ønskede en bog om netop børn og unges mentale helbred.

Blandt forfatterne er 29-årige Malene Severinsen fra Kolding.

- Da vi fik at vide, at vi skulle være forfattere og fortælle vores egne historier, var vi bare endnu mere spændte og glædede os endnu mere til at få bogen ud. Vi følte, at den var endnu mere vigtig at få ud, jo mere vi kom ind i processen, siger Malene Severinsen.

Malene Severinsen har skrevet bogen 'Sådan har jeg det' med syv andre influencere, der deler ud om deres mentale helbred på de sociale medier. Foto: Privatfoto.

Der er kun gået lidt under et år, fra hun fik den første henvendelse fra forlaget til 1. november, hvor bogen udkom.

Det er ikke alle, der har en diagnose, men de har på den ene eller anden måde alle oplevet store forhindringer i deres liv, som har gjort ondt i sjælen.

De syv influencere, som har skrevet bogen 'Sådan har jeg det'. Foto: Privatfoto.

Der er færre og færre unge, der løser bøger – især børn. Er du sikker på, en bog er den rigtige måde at fange folk på?

- Ja. Det er bare noget andet end at sidde og kigge på de sociale medier. Jeg føler, at en bog kan noget mere. Flere deler ud i bogen, som vi aldrig ville have delt ud på sociale medier. Man kan fysisk sætte fingeren på en sætning og så vise til en forælder og sige: "Det er præcis sådan, jeg har det".

Fik selv diagnose sent i livet

Malene Severinsen har selv kæmpet med sit mentale helbred, siden hun var helt lille.

Hun havde altid følt sig anderledes.

- Alle så bare en glad og udadvendt pige, der så ud til at trives helt vildt. Det var en maske, jeg puttede på Jeg sagde det ikke til nogen, for jeg var bange for, at de ikke troede det. Man kan godt udadtil se ud til at have det godt, men kæmpe helt vildt indeni, siger hun.

Der begyndte at komme videoer op på det sociale medie Tik Tok med piger med ADHD, og hun genkendte mange af tingene.

En dag stillede hun et spørgsmål til sine veninder, og så ændrede tingene sig.

- "Har I også 20.000 tanker, bare fordi I skal i bad?", spurgte hun.

Det genkendte veninderne ikke, og efter lidt tid besluttede Malene Severinsen sig endelig for at tage til læge for at finde ud af, om og hvad der egentlig var galt.

Diagnosen gav ro

På trods af skrækhistorier om uendelig lang ventetid gik der kun fire måneder fra henvisning, til hun startede op på medicin for ADHD.

Derefter fulgte en ro, som hun altid havde længtes efter - uden hun egentlig altid havde vidst det, for det var jo bare sådan, hun var.

Nu kigger hun tilbage og ønsker, at hendes ADHD var blevet opdaget tidligere, og at hun havde haft en bog som den, hun nu selv har skrevet.

- Jeg ville ønske, at jeg havde haft sådan en bog, da jeg var 13 år, som jeg kunne spejle mig i. Jeg følte mig så alene med det, og jeg følte mig så forkert. Jeg kendte ikke til andet og troede ikke, at der var andre som mig. Så det måtte jo være mig, der var noget galt med, siger Malene Severinsen.

Du kan læse mere om børn og unges mentale sundhed på Psykiatrifondens hjemmesiden her.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com