Isen er stadig usikker

Selvom isen mange steder ser tyk og sikker ud og virker dragende. Men pas på. Isen er ikke sikker endnu. Strømninger, tidevand, bropæle og meget andet medvirker til, at isen flere steder er tynd, og det er umuligt at se hvor.

Derfor advarer bl.a. Vejle Kommune nu om usikker is og forbyder al færdsel på offentlige søer og på fjorden.

Når frosten bider i længere perioder, kommer der is på søerne og på fjorden. Men pas på ? isen er ikke sikker! Selv om det virker dragende at gå ud på isen, og den virker hård, når du tramper på den, så stol ikke på, at isen er sikker.

Under fjordisen kan små strømninger, tidevandet og den friholdte sejlrende, få isen til at knække og slå revner. På søerne er det væld og gennemstrømning, der resulterer i revner og små huller i isen. Her kan den ikke bære hverken dyr eller mennesker.

Vejle Kommune sætter ikke forbudsskilteskilte op. Der sættes kun skilte op, hvis kommunen tillader færdsel. Du kan læse mere på kommunens hjemmeside www.vejle.dk.

Hvert år mister hunde livet, fordi de løber ud på isen og falder igennem. Og ikke nok med det ? risikoen for ulykker stiger, når ejeren forsøger at redde hunden fra at drukne. Det er nemlig ikke usædvanligt, at hundeejere sætter livet på spil for at redde familiens hund. Så pas på din hund. Hold den i snor, akkurat som når du færdes i trafikken.

 

Fakta og gode råd:

 

Du kan læse mere om færdsel på is, og hvad du kan gøre i tilfælde af ulykker, på www.respekt-for-vand.dk