Jellingstenen kan bevares uden mén

Fundet af en spraydåse med maling på banegården i Vejle satte gang i arbejdet med at konservere Jellingstenen.

Det bliver formentlig muligt at redde at redde Danmarks dåbsattest - runestenen i Jelling ved Vejle - uden synlige mén efter hærværket.

Det oplyste konservator Susanne Trudsø fra Nationalmuseet tirsdag på et pressemøde i Jelling.

Her fortalte hun, at fundet og indholdet af en spraydåse på Vejle Banegaard, som var brugt til grafitti her, er identisk med den maling, der blev brugt til hærværket på Jellingstenen forrige weekend.

Et bogstav renset

En yngre mand fra Jelling har erkendt hærværket mod Jellingstenen og brugen af malingen andre steder, bl.a. på en skole i byen.

- Analyser af malingen har vist, at den indeholder mængder af umættede fedtsyrer, som betyder, at den ikke er færdighærdet. Derfor er det lettere med en hurtig afrensning nu, siger Susanne Trudsø.

Foreløbig har hun afrenset et enkelt bogstav på Jellingestenen - et L.

- Jeg håber de fleste bogstaver kan fjernes, uden at patina ødelægges, siger Susanne Trudsø.

Nationalmuseet har foreløbig ingen formodningen om, hvad oprensningen vil koste og hvor længe arbejdet skal stå på.

Fakta

 * I Jelling vest for Vejle findes to runesten og to gravhøje. De er på Unescos liste over særligt bevaringsværdige historiske mindesmærker.
 De bliver fremhævet, fordi:

 * På den lille Jellingsten fik Danmark navn omkring år 950 og blev rejst af Gorm den Gamle.

 * På den store Jellingsten, der blev rejst af Gorms søn Harald Blåtand, blev kristendommen officielt bekræftet som den religion, der afløste den gamle nordiske gudetro omkring år 965.

 * I Jelling grundlagde Gorm den Gamle det danske monarki, der således har eksisteret i over 1000 år. De to store slægter i det danske kongehus er den oldenborgske og den glücksborgske. Den oldenborgske slægt afløstes i 1863 af den glücksborgske, der udgør kongefamilien i dag.

 * Nordhøjen i Jelling er cirka 60 meter i diameter og otte meter høj, mens sydhøjen er omkring 70 meter i diameter og 10 meter høj. Begge høje er bygget af græstørv, og mens den nordlige engang rummede Gorm den Gamles gravkammer, er sydhøjen tom.

 * I mere end 1000 år har stenene, der populært kaldes Danmarks dåbsattest, stået udenfor i al slags vejr, men nu bygges to montrer omkring dem. Byggeriet skulle have været i gang sidste år, men ventes at gå i gang i år.