Jernalderhus brændt ned til grunden - med vilje

Lørdag brændte et jernalderhus ned til grunden i jernalderbyen i Vingsted. Og det var helt efter planen. Museet havde nemlig selv sat ild på.

I jernalderen skete det ikke sjældent, at et hus brændte ned til grunden. I dag falder arkæologer derfor indimellem over gamle sager, der er endt i jorden efter at huse eller hele landsbyer er brændt ned.

Og for at lære mere om, hvordan ting og materialer i et typisk jernalderhus ser ud efter en brand, har ansatte i Vingsted Historiske Værksted i dag sat ild til et af jernalderbyens nedslidte huse. Med møbler, krukker, og endda en væv på plads inde i huset.

- Det er selvfølgelig utraditionelt, at vi brænder et hus af, som vi til daglig har gået og passet på, at der ikke skulle gå ild i, fortæller formidler og arkæolog ved Vingsted Historiske Værksted, Nanna Kirkeby til TV SYD og forklarer, at afbrændingen har haft et klart formål.

For videnskabens skyld

- Der kommer en masse viden ud af den her afbrænding. Det hele er dokumenteret, siger Nanna Kirkeby, der især er overrasket over, hvor hurtigt ilden fik fat i det lille jernalderhus.

Brænden blev startet ved, at man foregav at gløder fra ildstedet bredte sig til noget optændingsmateriale i nærheden, og derfra videre til sengen. Inde i huset stod både krukker med rug og endda en væv. Det hele er væk nu.

quote

Det gik jo vanvittigt hurtigt, fra ilden startede ved ildstedet, og til hele huset var fuldstændig overtændt.

Nanna Kirkeby, Arkæolog

 

- Det gik jo vanvittigt hurtigt, fra ilden startede ved ildstedet, og til hele huset var fuldstændig overtændt. Der gik kun få minutter, fortæller Nanna Kirkeby. Og den oplevelse er med til at fortælle os noget om livet i jernalderen mener hun.

- Vi kan bruge det til at forstå, hvor ødelæggende sådan en brand kunne være i jernalderen. Vi kender til eksempler fra udgravninger, hvor vi kan se både mennesker og dyr og hele inventarer der er brændt inde, fordi det er gået så stærkt, fortæller Nanna Kirkeby.

Resterne får lov at ligge

Nu venter hun på, at gløderne brænder ud, og det nedbrændte hus er kølet nok ned til, at hun ved selvsyn kan undersøge brandens konsekvenser for husets inventar.

Men det bliver kun en kigger - resterne efter branden får nemlig lov til at ligge i nogle år endnu, før det skal graves op igen.

- Forhåbentlig kommer der til at ske det, over det næste års tid, at huset kommer til at gro til, og så kan vi forhåbentlig i fremtiden lave nogle udgravninger af vores hus, så vi kan se, jamen hvad er det så vi finder, når det er brændt ned under de her forhold, siger Nanna Kirkeby.

 

Dette er alt, hvad der er tilbage af det nedbrændte jernalderhus.
Dette er alt, hvad der er tilbage af det nedbrændte jernalderhus.
Foto: Jacob Schjødt-Pedersen´, TV SYD