Juraekspert sår tvivl om borgmesters forklaring

Byrådet i Vejle kan sagtens acceptere sit nederlag i en erstatningssag mod en borger, vurderer en ekspert i forvaltningsret. Mandag forklarede borgmesteren ellers, at en anke var eneste mulighed.

Onsdag aften skal byrådet i Vejle stemme om, hvorvidt kommunen skal acceptere at udbetale en erstatning på 300.000 kroner til Jytte Jensen, der i årevis blev seksuelt misbrugt af sin far, eller om byrettens dom skal ankes til landsretten.

Borgmesteren mener, at eneste mulighed er at anke sagen. Men den udlægning er for firkantet, lyder vurderingen fra Frederik Waage, dr. jur., lektor, ved Syddansk Universitet og ekspert i forvaltningsret.

- Hvis kommunen efter dommen er enig med byretten i, at borgeren skal have erstatning, så vil der som udgangspunkt være et sagligt grundlag for at udbetale den,  selvom det giver kommunen ekstra udgifter, siger han TV SYD.

I centrum af det hele står altså Jytte Jensen. I 1985 blev hendes far dømt til tre års fængsel for omfattende seksuelt misbrug af sine døtre. For en måned siden afgjorde byretten i Kolding, at Vejle Kommune burde have grebet ind længe før og dermed var ansvarlig. Jytte Jensen blev tilkendt 300.000 kroner i tort.

Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen, (V), sagde mandag aften til TV SYD, at kommunens forsikringsselskab nægter at betale for en eventuel erstatning, hvis kommunen ikke anker sagen. Dermed har kommunen pligt til at anke dommen, mener borgmesteren.

Men ifølge Frederik Waage vil det stadig være i overensstemmelse med princippet om, at kommuner skal forvalte sine og skatteborgernes penge forsvarligt, selv hvis kommunen vælger at efterleve  byretsdommen og udbetale erstatningen. 

- Der er givet kommunen et meget betydeligt skøn og fejlmargin, når kommunen skal vurdere, om sagen vil falde anderledes ud i landsretten, siger Frederik Waage.

Forelagt Frederik Waages vurdering af sagen siger Vejle-borgmesteren:

- Jeg lytter til synspunktet - andet kan jeg ikke sige umiddelbart, siger Jens Ejner Christensen til TV SYD.

Sagen følges tæt af Kommunernes Landsforening, da det er den første, siden Folketinget sidste år afskaffede forældelsesfristen for, hvornår ofrene kan rejse erstatningskrav mod den ansvarlige myndighed. Byretsdommen, der giver Jytte Jensen medhold i sagen mod Vejle Kommune, kan åbne mulighed for en række lignende erstatningskrav i andre kommuner.