Kontakttallet er under én for anden uge i træk

For anden uge i træk er kontakttallet under én, hvilket vil sige, at smitten ikke er i vækst.

Smitten går den rigtige vej i Syd- og Sønderjylland. Den er nu på sit laveste niveau i ni måneder.

Mandag er der i de 14 syd- og sønderjyske kommuner, som TV SYD dækker, nemlig registreret 227 nye coronasmittede over de seneste syv døgn.

Det er det laveste niveau siden 17. september 2020, hvor der blev registreret 228 nysmittede den forgangne uge.

Til sammenligning var smitten i de syd- og sønderjyske kommuner på sit højeste i jule- og nytårsdagene. Mere end 1.700 nye smittetilfælde blev ved årsskiftet registreret over en syvdøgns periode.

Højest er smitten nu i Vejle Kommune, hvor der de sidste syv dage er registreret 56 smittetilfælde svarende til 48,5 smittede per 100.000 indbyggere.

På landsplan

Tal fra Statens Serum Institut tirsdag viser, at 47,5 procent af befolkningen har påbegyndt vaccination. 26,1 procent er færdigvaccinerede.

Region Syddanmark ligger på en national andenplads over flest førstegangsvaccinerede. Her har 577.985 (47,2 procent) fået første stik, mens 321.224 (47,2 procent) er færdigvaccinerede. Kun i Region Sjælland er flere vaccinerede (47,4 procent).

I Region Midtjylland er tallene 606.462 (45,1 procent) og 342.035 (25,6 procent).

Tirsdag er der registreret 222 smittetilfælde, hvilket er det laveste siden 6. september 2020. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

De seneste smittetilfælde er fundet via 81.080 PCR-test, som tages i halsen. Det er et lavere antal test end de seneste mange måneder.

Lav positivprocent

Andelen af smittede - kendt som positivprocenten - er 0,27 procent, hvilket er blandt de laveste procenter, der er registreret siden sidste sommer.

Ud over PCR-test er der det seneste døgn foretaget 424.430 lyntest, som tages via næsen.

Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene. Derfor anbefaler de danske sundhedsmyndigheder, at man tager en opfølgende PCR-test, hvis lyntesten er positiv.

Antallet af indlagte falder

På landets sygehuse er status tirsdag, at antallet af indlagte er faldet med én til 101. Her skal man - ligesom ved smittetallet - også tilbage til september for at finde et tilsvarende antal indlagte.

Indlæggelserne med coronasmittede er dykket med 90 procent sammenlignet med januar, hvor der var mest pres på landets hospitaler.

Der er det seneste døgn registreret et nyt coronadødsfald. Samlet har Danmark registreret 2527 dødsfald siden marts 2020.

Kontakttallet falder

Kontakttallet for coronapandemien er på 0,8. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Tallet var det samme i sidste uge.

- God sæsoneffekt og vacciner kan igen ses på kontakttallet. Det er beregnet til 0,8. Genåbningen går som planlagt, skriver han på Twitter.

Sådan udregner man kontakttallet

Når kontakttallet - også kendt som smittetrykket - er på 0,8, vil det sige, at ti smittede i gennemsnit smitter otte andre.

Kontakttallet - også kendt som smittetrykket - bruges af myndighederne som et blandt flere pejlemærker til at se, hvordan coronapandemien udvikler sig i samfundet.