TV der bevæger dig

Kostbare kunstværker kommer frem i lyset igen

En stor oprydning er i gang i Tørskind Grusgrav nær Egtved, hvor Robert Jacobsens og Jean Clareboudts skulpturer er forsvundet i den grønne bevoksning. Nu bliver de befriet.

En stor oprydning er i gang i Tørskind Grusgrav nær Egtved, hvor Robert Jacobsens og Jean Clareboudts skulpturer er forsvundet i den grønne bevoksning. Nu bliver de befriet. Foto: VejleMuseerne

De skulle tale sammen, skulpturerne, på tværs af højdedrag og dale i grusgravens bakker. Det var kunstnernes mening med den enorme landskabsskulptur, som består af ni skulpturer.

Flere års tilgroning har dog gjort det svært overhovedet at se fra den ene skulptur til den næste, men det bliver der nu lavet om på. Vejle Kommune har fundet de nødvendige midler, og derfor har VejleMuseerne sat gang i arbejdet med at genskabe de grønne områder, så skulpturerne kan genoptage samtalen.

- Det er ikke natur for tøsedrenge

 Robert Jacobsen om Tørskind Grusgrav

Naturen omkring de monumentale skulpturer af jern og kæmpe granitsten skal ikke ligne en prydhave, det ønskede kunstnerne ikke.

Faktisk sagde Robert Jacobsen om Tørskind Grusgrav og omgivelserne, at ”det er ikke natur for tøsedrenge”. Omvendt var der en klar idé med placeringen af skulpturer i de grønne omgivelser: Der skulle være forbindelse mellem dem, og naturen skulle ikke overtage.

Det er fem år siden, skulpturparken sidst blev trimmet, men nu er arbejdet gået i gang. Et stykke ind i 2017 vil HedeDanmark være i gang med at beskære skråninger, under træer og vildtvoksende buske og krat og køre nye søsten til belægningen i den centrale ”gryde” midt i grusgraven. Derfor vil besøgende i denne tid  opleve masser af aktivitet og bunker af grene, der skal køres væk, fortæller VejleMuseerne i en pressemeddelelse..

Nationalt og internationalt står landskabsskulpturen Tørskind Grusgrav stærkt kunstfagligt, fordi skulpturen visuelt som helhed er meget stramt komponeret over et stærkt og universelt koncept: Solens bevægelse over himlen, i samspil med menneskets kultur og naturens processer.

Robert Jacobsens og Jean Clareboudts Landskabsskulptur i Tørskind Grusgrav

 Landskabskulpturen blev officielt indviet af Dronning Margrethe i 1991 og betragtes som en af de mest markante landsskabsskulpturer i verden.
Skulpturparken er anlagt i den oprindelige grusgravs kratere og vejanlæg og giver udsigt til den storslåede Vejle Ådal. I Danmark findes flere eksempler på landart, men ingen andre med så store forandringer af et industrielt område eller med så markante og monumentale skulpturer, som Jean Clareboudts og Robert Jacobsens i Tørskind Grusgrav.
Internationalt måler Tørskind Grusgrav i sin omdannelse af et industrielt område (grusgrav) til skulpturpark sig med waste-land-projektet Turnaround/Surround i Danehy Park i Massachusetts i USA, udført i 1989 af den amerikanske kunstner Mierle Laderman Ukeles.  

 

 

Mest sete på tvsyd.dk