Kristian Thulesen Dahl er ikke færdig med politik, spår analytiker

Kaare Hanghøj Johansen har skrevet en bog om Kristian Thulesen Dahl. Han spår en svær fremtid for partiet, men mener ikke den snart tidligere formand for DF er færdig med politik.

Kristian Thulesens Dahl har haft det svært i Dansk Folkeparti de senere år.

Derfor kommer det næppe bag på mange, at den tidligere formand for DF, i dag har meddelt, at han ikke stiller op for partiet ved et kommende valg.

Ifølge Kaare Hanghøj Johansen, der er journalist ved Vejle Amts Folkeblad, og som har beskæftiget sig indgående med Kristian Thulesen Dahl, så vil hans udmelding få store konsekvenser i landsdelen og lokalt omkring Thyregod og Vejle, hvor han også bor. 

Kristian Thulesen Dahl har siden 2010 været stillet op for partiet i Vejle Nord-kredsen.

En ung og lyshåret Kristian Thulesen Dahl på Jerlev Kro i 1995.
En ung og lyshåret Kristian Thulesen Dahl på Jerlev Kro i 1995.
Foto: Palle Hedemann / Scanpix Nordfoto

- Kristian Thulesen Dahl er trods de senere års tilbagegang for partiet, stadig en meget populær politiker i sin valgkreds. Ved sidste valg i 2019 fik han omkring 6.000 personlige stemmer, og selv om det er mere end en halvering af stemmerne fra succesvalget i 2015, hvor han fik omkring 13.000 personlige stemmer, så er det alligevel rigtigt mange personlige stemmer for en dansk politiker, siger Kaare Hanghøj Johansen. 

Stædig og konfliktsky

Kaare Hanghøj Johansen skrev i 2020 sammen med kollegaen Christian Brårud Larsen den kritiske bog  'Kong Kristian - mennesket, magten og faldet' om den nu afgående folketingspolitiker og tidligere formand for DF. 

Han kom i den forbindelse tæt på politikeren og mennesket Kristian Thulesen Dahl, og han ser store modsætninger i politikerens personlighed, og som kan have bragt ham til den situation, han står i i dag. 

Kristian Thulesen Dahl
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Han er både utrolig stædig og kan argumentere og kæmpe for sine synspunkter med en styrke, som er de færreste forundt. Men han har også utrolig svært ved at træffe beslutninger, og mennesker omkring ham siger, at han også har en snert af konfliktskyhed i sig. Han kan ikke lide at træffe upopulære beslutninger, og han har brug for lang tids overvejelse, før han træffer vigtige valg.

- Det tror jeg, var noget af det der skete tilbage i 2015, hvor DF fik et fantastisk valg, hvor de fik hver fjerde stemme, men alligevel valgte ikke at gå efter regeringsmagten. For Kristian Thulesen Dahl kunne ikke tage beslutningen, om det var det rigtige tidspunkt eller ej og til stor skuffelse for utrolig mange vælgere, forklarer Kaare Hanghøj Johansen.

Så selv om Thulesen Dahl også er et utrolig stædigt menneske, så opgav han at tage kampen om at komme med i regeringen i 2015, og siden er det kun gået en vej, og det er ned ad bakke med populariteten for Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl (til højre) og Peter Skaarup (til venstre) er nu ude af Dansk Folkeparti, hvor den nye formand Morten Messerschmidt (i midten) står med historisk dårlige meningsmålinger.
Kristian Thulesen Dahl (til højre) og Peter Skaarup (til venstre) er nu ude af Dansk Folkeparti, hvor den nye formand Morten Messerschmidt (i midten) står med historisk dårlige meningsmålinger.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Hvad nu?

Selv om det kan se sort ud for DF, hvor flere og flere vælgere og partikollegaer vender partiet ryggen, mener Kaare Hanghøj Johansen, at det kan gå begge veje for Kristian Thulesen Dahl.

- Det er selvfølgelig svært at spå om præcist, hvad der kommer til at ske. Men der er ingen tvivl om, at Kristian Thulesen Dahl har mange vælgere, som kunne tænkes at følge ham, hvis han vælger at skifte parti og for eksempel slå sig sammen med Inger Støjberg, som flere ubekræftede rygter siger, kunne ske, og så kan det se sort ud for Dansk Folkeparti.

Ved sidste valg i 2019 fik Kristian Thulesen Dahl omkring 6.000 personlige stemmer. I 2015 fik han omkring 13.000 personlige stemmer.
Ved sidste valg i 2019 fik Kristian Thulesen Dahl omkring 6.000 personlige stemmer. I 2015 fik han omkring 13.000 personlige stemmer.
Foto: TV 2

Et liv uden politik for den tidligere partiformand fra Thyregod ser Kaare Hanhøj Johansen ikke for sig.

- Jeg har svært ved at se, at Kristian Thulesen Dahl forlader dansk politik efter det her. Politik har været en meget stor del af hans liv siden den pure ungdom, så det tror jeg ikke kommer til at ske, men hvordan det kommer til at udfolde sig og hvor, det bliver spændende at se, siger Kaare Hanghøj Johansen.