Landsby-beboere frygter for kriminelle naboer

Landsbyen Sandvad har i årevis taget imod asylansøgere, men borgerne frygter nu for hvilke beboere, centret skal huse i nærmeste fremtid.

Den lille landsby Sandvad, der ligger mellem Jelling og Tørring, har i årevis taget imod asylansøgere.

Tilbage i september 2020 blev det meldt ud, at asylcentret i Sandvad skulle lukke på grund af et stærkt faldende antal asylansøgere, men siden har centret fungeret som karantænecenter for flygtninge smittet med covid-19. Men nu skal centeret åbne igen som almindeligt asylcenter. 

I august 2021 fik Vejle Kommune og landsbyens beboere besked om, at asylcentret skulle tage imod fysisk og psykisk sårbare flygtninge med særlige behov, altså blandt andet personer med handicap - men ikke kriminelle.

Men det rejser artikler i Ekstra Bladet nu tvivl om, for ifølge avisen er der blandt andet dømte mordere og sædelighedsforbrydere blandt de kommende beboere. 

quote

Jeg vil næsten sige, at det har skabt en form for ragnarok.

Kirsten Paugan, Formand for Sandvad Beboerforening

Ragnarok i Sandvad og omegn

Det bekymrer Kirsten Paugan, der er formand for Sandvad Beboerforening. Hun frygter, at ti år med et godt samarbejde måske vil ændre sig. 

- Med den nye information om hvilke borgere vi skal tage imod, har stemningen ændret sig. Det er ikke bare i byen, blandt byens borgere, men også ude i vores andre små lokalsamfund at det mildest talt har skabt stor bekymring og frygt. Jeg vil næsten sige, at det har skabt en form for ragnarok.

Kirsten Paugan er frustreret over, at borgerne ikke får klar besked om, hvem deres kommende naboer er. 

- Vi er jo blevet kastebold mellem Røde Kors og Udlændingestyrelsen, som dels har givet tvetydige udtalelser, og som på ingen måde belyser, hvad det er for nogle borgere, vi får ind på vores asylcenter nu.

Meldingen, der kom i august 2021, er altså ikke den, der bliver realiteten, hvis man skal tro Ekstra Bladet. 

Bekymret borgmester

Jens Ejner Christensen, Venstre, borgmester i Vejle Kommune, er også bekymret for, hvilke borgere Sandvad Centret måske skal tage imod i fremtiden.

- Det er jo en helt anden gruppe, end vi havde forestillet os. Nu taler man om tidligere dømte for meget hårde forbrydelser, og det er kommet meget bag på os. Der har været nævnt folk, som har slået andre ihjel, og sædelighedsforbrydere. Og det er vi ved at undersøge, om det er rigtigt.

For at komme videre i sagen har Jens Ejner Christensen mandag morgen skrevet et brev til Udlændingestyrelsen, hvor han beder om en uddybning af, hvilken beboergruppe der er tale om. Han har desuden indkaldt økonomiudvalget i Vejle Kommune ekstraordinært til på onsdag.

Et svækket samarbejde

Kirsten Paugan fastslår, at borgerne snart fortjener at få svar fra Røde Kors og Udlændingestyrelsen. 

- Jeg synes, de skylder vores borgere at gå i dialog og få rejst svar på de spørgsmål, som borgerne har herude, for ellers kan det gode samarbejde, vi ellers har haft, lide skade, siger hun og fortsætter: 

- Det rejser jo langt flere spørgsmål fra borgerne, end det rejser svar. Og den tillid, borgerne har vist dels Røde Kors, dels Udlændingestyrelsen, synes jeg er svær at blive ved med at opretholde, hvis ikke de kommer ud af busken og snart giver os klar besked.

TV SYD har spurgt Sydøstjyllands Politi, om hvilken type flygtninge der kommer til Sandvad. Men i en mail skriver politiet, at man på grund af kommunalvalget ikke vil udtale sig om noget, der kan opfattes politisk. I stedet henviser politiet til Udlændingestyrelsen, hvilket Røde Kors også gør. Styrelsen oplyser i sit svar til TV SYD ikke noget om beboernes baggrund.