Lang kø til køreprøver giver ekstra straf

Bilister med en betinget frakendelse af kørekortet risikerer at miste deres kort, da de ikke kan nå at bestå en prøve inden den frist, der er i deres dom.

Corona-epidemien har udskudt mange unges drøm om et kørekort.

Nu er køreskolerne åbne igen, men der er så meget pres på, at der for eksempel i Vejle først er tid til teoriprøver sidst i august, og slet ingen tider til praktiske prøver.

Det er slemt nok for unge, der drømmer om at komme på hjul, men de bilister, der har fået en betinget frakendelse af kørekortet, risikerer at miste deres kort og deres arbejde.

Kørelærer Malene Christensen har 25 elever der skal generhverve deres kørekort i Vejle.

Malene Christensen er kørelærer i Vejle.
Malene Christensen er kørelærer i Vejle.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Malene Christensen har været kørelærer i Vejle i næsten 20 år, og hun har aldrig oplevet noget lignende.

- Problemet er, at vi kan slet ikke få nogen teori- eller køreprøver før den 19. august, fortæller Malene Christensen.

De elever, der har bestået teoriprøven, kan ikke få en praktisk prøve. Desuden må kørelæreren strække teoriundervisningen for, at de, der endnu ikke har bestået teorien, ikke skal glemme den.

Ekstra straf

Et særligt problem udgør gen-erhververne, især de, der har fået en betinget frakendelse. Det betyder, at de inden tre måneder skal bestå en køreprøve, ellers mister de kortet helt.

- Så skal de aflevere deres kørekort, og de kan blive dobbelt straffet, hvis de for eksempel mister deres arbejde, når de ikke længere har kørekort, siger Malene Christensen.

SF's retsordfører Karina Lorentzen har skrevet til justitsministeren, og hun er især bekymret for generhververne.

- Det er en en ret indgribende ting at miste sit kørekort. Når vi nu stiller de dømte i udsigt, at de kan få kørekortet igen, men alligevel ikke reelt har muligheden, så har vi et problem som samfund. Derfor har jeg skrevet til justitsministeren, siger Karina Lorentzen.

Karina Lorentzen Dehnhardt
Karina Lorentzen Dehnhardt
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Malene Christensen har forgæves klaget sin nød til rigspolitiet.

- Jeg kunne godt tænke mig, at Færdselsstyrelsen fik uddannet nogle flere prøvesagkyndige, så vi kan få afviklet vores prøver. Det ville være en stor hjælp, siger kørelærer Malene Christensen.

Retsordføreren fra SF forventer også, at der snart sker noget på området.

- Når det er myndighedernes skyld, at folk ikke kan generhverve deres kørekort, så synes jeg, det er et kæmpe problem, siger Karina Lorentzen.